11:19 18.10.2021

Незважаючи на меморандум, громади не можуть укласти договори з "Нафтогазом" - нардеп Кулініч

2 хв читати
Незважаючи на меморандум, громади не можуть укласти договори з "Нафтогазом" - нардеп Кулініч

Через юридичні і технічні нюанси територіальні громади не можуть укласти договори з "Нафтогазом" для газопостачання бюджетних установ, як було анонсовано у меморандумі.

Про це під час погоджувальної ради парламенту повідомив голова депутатської групи "Довіра", народний депутат Олег Кулініч.

"Нафтогаз" розробив примірний договір на постачання газу для бюджетних установ. Але він включає надання послуг у період з 2021 по 2022 роки, а громади можуть укладати договори виключно у рамках бюджетного року", - зазначив Кулініч.

Також, зі слів депутата, можуть виникати проблеми з реєстрацією договорів з електронним цифровим підписом, адже на сьогодні Казначейству необхідно надавати оригінальні паперові договори з підписом та печаткою.

"Ще одна проблема - одним із документів, без якого неможливе заключення договору з "Нафтогазом", є акт звірки з попереднім постачальником, який засвідчує відсутність боргів. Але такі акти не надаються постачальниками у терміновому порядку, а інші документи для "Нафтогазу" не підходять", - повідомив Олег Кулініч.

Голова депутатської групи "Довіра" також поцікавився у представника уряду, що робити тим громадам, які мають борги за газ перед попереднім постачальником, адже таким громадам теж необхідно опалювати школи, дитсадки і лікарні. У свою чергу зараз, тендери просто не відбуваються через відсутність учасників, адже газопостачальні компанії не хочуть постачати газ в бюджетні установи навіть по 30 грн за кубометр.

"Дуже добре, що укладено меморандум між урядом, "Нафтогазом" та представниками місцевого самоврядування. Але по факту меморандум – це не закон і навіть не підзаконний акт. Тому цю проблему краще вирішувати на законодавчому рівні", - переконаний депутат.

З його слів, необхідно або виводити бюджетні установи з-під окремих норм закону "Про публічні закупівлі", зокрема дати їм можливість укладати договори з постачальником "останньої надії", або підвищити для них поріг закупівель, і ці зміни можна внести в законопроекті №5289, який вимагає розглянути депутатська група "Довіра".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА