16:12 18.10.2021

Медведчук вважає ідею свого "обміну" неспроможною і заперечує наявність громадянства іншої країни

3 хв читати
Медведчук вважає ідею свого "обміну" неспроможною і заперечує наявність громадянства іншої країни

Народний депутат Віктор Медведчук (фракція "Опозиційна платформа - За життя"), підозрюваний у державній зраді та фінансуванні тероризму, заявляє, що в нього "не було й немає" іншого громадянства, крім українського.

"Я - громадянин України й буду ним, незважаючи на незаконний, злочинний тиск, який чинить сьогодні стосовно мене влада. А фабрикацію кримінальних справ розглядаю виключно як незаконне кримінальне переслідування і політичні репресії", - наводить слова Медведчука прес-служба "ОПЗЖ".

Він також наголосив, що впевнений у своїй невинуватості й боротиметься за відновлення справедливості.

"Те, що президент, ігноруючи конституційний принцип презумпції невинуватості, дозволяє собі міркувати про обмін, наочно демонструє, в яку правову й моральну прірву впала Україна, і фактично свідчить, що країна припинила своє існування як правова держава. Крім того, вважаю, що президенту не варто обтяжувати себе розглядом питання про обмін", - заявив нардеп.

Так, він наголосив, що "ця ідея неспроможна, і вона мене абсолютно не цікавить".

Раніше президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу ICTV заявив, що якби Російська Федерація підтвердила, що народний депутат Віктор Медведчук має російське громадянство, то ми розглянули б можливості його обміну на справжніх громадян України.

"Пан Медведчук - громадянин України, і до нього застосовується українське законодавство. З іншого боку, якщо, наприклад, Росія підтвердила б, що пан Медведчук має російське громадянство, наприклад (скажемо так, цілком можливо), то тоді ми з задоволенням після цього підтвердження або хоча б натяку розглянули б можливості обміну пана Медведчука на справжніх героїв і громадян України, які перебувають не в Україні", - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту підозрюваному в державній зраді та фінансуванні тероризму народному депутатові Віктору Медведчуку.

8 жовтня Офіс генпрокурора висунув Медведчуку нову підозру в державній зраді та сприянні діяльності терористичній організації у зв'язку з причетністю до незаконного постачання вугілля з окупованої території наприкінці 2014-го – на початку 2015 року.

Генпрокурор України Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура в рамках нової висунутої підозри проситиме суд обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

11 травня Медведчуку повідомили про підозру в зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму.

За словами Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності та співпраці з країною-агресором. За даними слідства, в 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передання спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності - проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

Медведчук 12 травня прибув до Офісу генерального прокурора, ознайомився з копією висунутої йому підозри й заявив, що переховуватися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, апеляційний суд залишив його в силі. 2 вересня Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 31 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА