17:05 18.10.2021

Законопроект про столицю не передбачає обмежень повноважень мера Києва - нардеп Безгін

3 хв читати
Законопроект про столицю не передбачає обмежень повноважень мера Києва - нардеп Безгін

Член комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін (фракція "Слуга народу") спростував повідомлення в ЗМІ про те, що законопроект № 2143-З про столицю передбачає обмеження повноважень міського голови Києва.

"У ЗМІ пишуть, що цей законопроект покликаний обмежити повноваження чинного мера Києва. Я постійно повторюю і нагадую, що це не відповідає дійсності. Цей законопроект, навпаки, відновлює в Києві місцеве самоврядування... Повноваження чинного мера не будуть урізані. Його повноваження будуть розширені у зв'язку з тим, що він очолить незалежний орган самоврядування. Це чітко прописано в статті восьмій законопроекту. Жодного посягання на його повноваження немає", - заявив Безгін на презентації проекту закону про столицю в понеділок.

Він уточнив, що дострокові вибори мера Києва не плануються.

"Мера Києва обрано в 2020 році. Не варто очікувати будь-яких дострокових виборів. Наступні місцеві вибори відбудуться через чотири роки. Якщо Київська міська рада захоче саморозпуску - це їхнє право", - наголосив він.

За його словами, документ передбачає поділ посад міського голови Києва і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Відповідно, КМДА отримає виключно наглядові функції, а незалежний орган самоврядування Києва - господарські.

Крім того, законопроект розділяє повноваження на рівні Києва й районних рад, які згодом будуть створені. Для цього передбачений перехідний період. У діяльність районних рад центральна виконавча влада також не матиме права втручатися.

Що стосується запровадження в КМДА посади префекта (спостерігача, що забезпечує законність - ІФ), як зазначив Безгін, "отримання нею будь-яких надповноважень не відповідає дійсності, оскільки проводиться чітка паралель законопроекту 2143-З із законопроектом про місцеві державні адміністрації 4298, коли в разі порушення закону або Конституції голова КМДА зможе звертатися до суду за спрощеною процедурою".

"Більше того, закон про столицю спирається на законопроект про місцеві державні адміністрації, який і в частині спостереження, і загалом підтриманий публічно Асоціацією міст України, яку очолює Віталій Кличко", - сказав він.

Безгін також наголосив, що законопроект про столицю допрацьовувався і вдосконалювався саме на підставі висновків Ради Європи.

За словами заступника міністра розвитку громад і територій В'ячеслава Негоди, "всі наявні 1469 територіальних громад в Україні плюс місто Київ" із 1 січня 2021 року є рівними за статусом, перед бюджетним кодексом, рівнем податкових надходжень і видатків.

"Чому ми не говоримо 1470 громад? Єдина територіальна громада - місто Київ, чомусь протягом довгих років фактично залишається під повною юрисдикцією і контролем виконавчої влади. Вона має такі самі права на самоврядування, як і всі інші", - сказав він.

Він також наголосив, що система організації місцевого самоврядування в місті Києві не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування.

"Функції місцевого самоврядування фактично в Києві виконує виконавча влада, хоча їх розподіл за Конституцією обмежень не має. Крім того, в Конституції зазначено, що місто Київ може мати закон, в якому будуть визначені особливості здійснення місцевого самоврядування з урахуванням того, що виконуються столичні функції. Це право передбачено Конституцією, і ми маємо його реалізувати для того, щоб кияни відчули ефективність самоврядування у своєму місті", - зазначив Негода.

Раніше голова парламенту Руслан Стефанчук повідомив, що профільний комітет Верховної Ради може через два тижні підготувати законопроект №2143-3 про столицю до розгляду в другому читанні.

У першому читанні законопроект був ухвалений Верховною Радою 3 жовтня 2019 року.

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою до нього, є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в столиці України шляхом уточнення повноважень цих органів, а також виключення з системи управління Києва можливості монополізації влади однією посадовою особою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА