18:35 18.10.2021

Венедіктова в Гаазі зустрілася з новим прокурором МКС, який розглядатиме повідомлення України про агресію РФ

2 хв читати
Венедіктова в Гаазі зустрілася з новим прокурором МКС, який розглядатиме повідомлення України про агресію РФ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова обговорила з новим прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) (Гаага, Нідерланди) стратегію комунікації щодо 24 повідомлень про військову агресію РФ, які подала Україна.

"Сьогодні була персональна зустріч із новим прокурором МКС, який розглядає ситуацію щодо України. Треба було проговорити ситуацію, як він її бачить, як ми бачимо, стратегію розвитку... Звісно, мені треба розуміти питання термінів, коли наші люди, постраждалі від війни... отримають правосуддя", - сказала Венедіктова журналістам у Гаазі.

Вона не уточнила деталі спілкування, зазначивши, що "розмова була за закритими дверима, інформація конфіденційна". Водночас за словами генпрокурора це була "правдива, правильна, професійна зустріч".

Венедіктова вкотре наголосила на важливості ратифікації Україною Римського статуту МКС для повноцінного відстоювання національних інтересів за заявами про злочини РФ у Криму. "Це розумна історія для нас - підготувати все, щоб прокурори, які вступають у справу щодо ситуації щодо України, мали хоча б якісь інструменти. Оскільки ми не ратифікували Римський статут, нам необхідна ще згода попередня палати на розгляд. Це лише етап, щоб зайти прокурорам у розслідування", - зазначила вона.

Венедіктова нагадала, що Україна подала до МКС 24 інформаційних повідомлення, які стосуються ситуації в Криму та на Донбасі.

"Яка буде пріоритезація (розгляду повідомлень - ІФ) - це вже запитання суду та прокурорів. Роботи буде ще багато", - сказала генпрокурор.

"Ратифікація (Римського статуту - ІФ) вкрай необхідна. По-перше, це демонстрація того, що ми довіряємо тому правосуддю, до якого звертаємося. По-друге, ми отримаємо інструменти. Нам же треба не лише ратифікувати, а й одночасно імплементувати в КПК (Кримінальний процесуальний кодекс України - ІФ), з яким прокурор Кримінального суду прийде розслідувати. Тому що наразі у нього немає структури, в якій він би працював. І, звісно, це дасть нам можливість номінувати прокурора, суддю вибирати та змінювати регламентні речі, хоча б проговорювати їх", - пояснила Венедіктова.

"Тобто Римський статут дасть нам можливості в Міжнародному кримінальному суді, поки що у нас їх немає", - підсумувала генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА