07:00 19.10.2021

19 жовтня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
19 жовтня: Яке сьогодні свято

19 жовтня в світі святкують День балету, в Албанії - День беатифікації матері Терези, а в Болгарії - День святого Івана Рильського. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, яких робити не можна.

День беатифікації (зарахування до лику блаженних, перший ступінь канонізації) видатної католицької подвижниці нашого часу матері Терези 19 жовтня святкується в Албанії як національне свято. Сьогодні більшість албанців вважають її найвидатнішою представницею свого народу. Ім'я матері Терези носить міжнародний аеропорт Тірани і найбільша лікарня албанської столиці.

У 1964 році мати Тереза отримала премію імені Джавахарлала Неру, два роки потому - Ватиканську премію Миру, в 1979 році стала Нобелівським лауреатом.

У 2003 році була зарахована Католицькою Церквою до лику блаженних, а 4 вересня 2016 року - канонізована.

Святий Іван Рильський - засновник болгарського відлюдництва - вважається небесним покровителем болгарського народу.

Він народився приблизно в 876 році. В роки царювання болгарського царя Петра Першого (перша половина 10 століття) вирішив стати відлюдником  і жити на горі Ріла.

У Всесвітній день балету, який цього року припадає на 19 жовтня, найвідоміші світові театри показують свої залаштунки онлайн.

Побачити, що таке балет за лаштунками, і спостерігати онлайн у режимі живого часу, як тренуються і репетирують провідні балетні артисти світу, 19 жовтня 2021 року можна буде ввосьме. У 2014 році у Великій Британії у Ковент-Гардені народилася ідея незвичайної популяризації саме балету - як особливого виду хореографічного мистецтва. Там у залах встановили камери і провели пряму трансляцію репетицій, Королівського балету Великої Британії через інтернет і соціальні мережі. Перша трансляція тривала 9 годин. Акція виявилася настільки успішною, що перший же день зібрав понад півмільйона переглядів.

Балет - це вид сценічного мистецтва, побудований на поєднанні музики і хореографії, що зародився як придворне мистецтво у Франції. Хореографічними засобами танцюристи передають характери і почуття персонажів. В основі класичних балетів, що з'явилися в XIX столітті, таких як Лускунчик, Лебедине озеро, Дон Кіхот, Жизель лежать сюжети, драматургічний задум, лібрето. Класичний танець у них поєднується з характерним (національним) і пантомімою. У XX столітті з'явився безсюжетний балет. Найбільша балетна трупа в Україні - балет Національної опери України, заснований у 1897 році.

Православна церква 19 жовтня вшановує пам'ять Хоми - одного з 12 апостолів. Він займався рибальством в Галілеї доти, поки не почув звернення до народу Ісуса Христа. Стверджують, що Хома мав зовнішню схожість з Христом, тому апостола часто називали "близнюком".

Подорожуючи світом разом зі своїм учителем, він з мужністю і гордістю відчував увесь тягар обраного шляху і незабаром був обраний найближчим учнем Ісуса, а після його вознесіння "успадкував" дар виганяти нечисть і зцілювати людей.

Хому ще називають Невірним через те, що він не повірив у воскресіння Ісуса Христа після смерті. І лише, коли особисто побачив рани на його тілі при розп'ятті, він увірував і став старанним проповідником християнського віровчення.

Наші предки в день Хоми Невірного підводили підсумки, підраховували врожай і розподіляли запаси на зиму, а після влаштовували посиденьки в сімейному колі. Якщо схрони були повними, люди йшли до церкви, щоб поставити свічку на знак вдячності святому. Вважається, якщо до 19 жовтня заготовити багато запасів, то зимовий період пройде вдало, оскільки апостол протегує хазяйновитим людям.

Іменини: Архип, Макар, Іван, Никанор, Клавдія і Фома.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА