19:28 20.10.2021

У "Голосі" вважають помилкою відставку міністра екології напередодні Конференції ООН з питань клімату

4 хв читати
У "Голосі" вважають помилкою відставку міністра екології напередодні Конференції ООН з питань клімату

У парламентській фракції "Голос" вважають помилковим рішенням відставку міністра охорони довкілля і природних ресурсів за кілька тижнів до Конференції ООН зі зміни клімату 2020 року (COP26), оскільки керівник профільного відомства є главою української делегації на заході і грає ключову роль у переговорах про отримання допомоги для реалізації програм зі скорочення викидів парникових газів і екологізації економіки.

"Міністра з питань екології знімають напередодні найбільшої світової конференції в сфері екології, з питань змін клімату COP26, яка пройде в Глазго вже буквально за кілька тижнів, тобто з 31 жовтня до 12 листопада. Це дуже неправильно, оскільки міністр екології є главою української делегації на цьому заході, де всі країни світу будуть звітувати про виконання своїх зобов'язань згідно з Паризькою угодою щодо скорочення викидів парникових газів, що мають вплив на процес змін клімату. Україна також взяла на себе ці обставини, і цього року уряд прийняв оновлення за визначеними на національному рівні внесками зі скорочення викидів парникових газів, і саме з цими оновленими ВНРВ Україна і їде на COP26", - сказала член парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування, представник фракції "Голос" Леся Василенко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Вона зазначила, що головна дискусія на конференції полягатиме в тому, як Україна планує скорочувати викиди парникових газів і, відповідно, зможе долучитися до боротьби з глобальною кліматичною кризою. "Отже, без голови координуючого відомства - а це міністри екології абсолютно в усьому світі - Україна збирається їхати на COP26 і щось там доводити. Нескладно уявити, що рівень серйозності сприйняття нашої країни, нашої делегації в такому випадку дуже істотно підривається", - зазначила нардеп.

При цьому Василенко пояснила, що участь у COP26 важлива для України ще й з урахуванням того, що всі євроінтеграційні амбіції держави і пов'язані з ними процеси залежать значною мірою від виконання умов екологізації економіки. Вона нагадала, що Європа на сьогодні задекларувала "зелений курс", у зв'язку з чим весь кліматичний континент до 2050 року повинен мати нейтральні викиди CO2 та інших парникових газів. Україна в цій програмі також повинна брати участь. У разі ж відмови, пояснила політик, щодо українських товарів і послуг будуть застосовуватися "вуглецеві" податки, що вплине на економічні показники всередині самої країни.

"Ще важливо, що саме на COP проходять дискусії і обговорення про джерела фінансування, про фінансову й технічну допомогу, на які може розраховувати держава з перехідною економікою, якою є Україна, для реалізації програм зі скорочення викидів парникових газів і екологізації економіки загалом. І міністр екології у цих переговорах грає ключову роль", - уточнила Василенко.

"Тому відсутність розуміння того, коли буде призначений наступний міністр екології, - те питання, яке турбує найбільше. Як взагалі могли на Банковій схвалити рішення про звільнення профільного міністра, не маючи йому заміни? Фактично відомство і дуже важлива галузь залишають без керівника, а це означає, що всі програми, вся діяльність із забезпечення українців безпечним довкіллям опиняється в підвішеному стані", - додала вона.

Як повідомлялося, 19 жовтня, до Апарату Верховної Ради надійшла офіційна заява Романа Абрамовського про відставку з посади міністра охорони довкілля і природних ресурсів України. Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 20 жовтня розглянув заяву Абрамовського та рекомендував парламенту визначатися з ухваленням рішення з цього приводу шляхом голосування в сесійній залі.

За словами глави парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, за відставку Абрамовського в парламенті буде достатня кількість голосів. Він також розповів, що основною претензією до роботи міністра є вкрай висока корумпованість екоінспекції в регіонах.

Джерело агентства "Інтерфакс-Україна" повідомив, що відомство може очолити голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин ("Слуга народу"). Пізніше стало відомо, що депутатська фракція "Слуга народу" планує обговорити кандидатів на посаду міністра охорони довкілля і природних ресурсів України на своєму засіданні 1 листопада.

Верховна Рада призначила Абрамовського міністром захисту довкілля і природних ресурсів 19 червня 2020 року.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА