20:49 20.10.2021

Фармкомпанії готові підтримувати розвиток реімбурсації інсулінів

3 хв читати
Фармкомпанії готові підтримувати розвиток реімбурсації інсулінів

Фармацевтичні компанії-виробники інсулінів готові підтримувати розвиток програми реімбурсації інсулінів.

Про це фармкомпанії повідомили, коментуючи перехід адміністрування реімбурсації вартості інсуліну до Національної служби здоров'я України (НСЗУ).

"Із 1 жовтня адміністрування програми реімбурсації інсулінів здійснює НСЗУ. Ця ініціатива дала змогу відкрити доступ до інсулінів більшій кількості пацієнтів із цукровим діабетом. Чи не вперше в історії реформування підходів до лікування пацієнтів із цукровим діабетом були враховані думки всіх сторін - пацієнтів, лікарів, держави та виробників інсулінів", - сказала керівник департаменту з роботи з державними органами компанії "Санофі в Україні" Наталія Барановська.

Вона вважає, що "цей проект має стати успішним початком подальшої трансформації системи реімбурсації інсулінів та системи охорони здоров'я загалом".

На думку Барановської, нова система має наблизити Україну до розширення доступу до сучасних інноваційних видів терапії для більшої кількості пацієнтів із цукровим діабетом.

"Процес переходу системи до реімбурсації - це не проект одного дня, це тривалий процес, який потребує адаптації всіх учасників і систем адміністрування до нових підходів у роботі алгоритму отримання пацієнтами необхідних їм інсулінів. Великою заслугою вдалого переходу системи реімбурсації інсулінів у НСЗУ варто відзначити, зокрема, віддану працю лікарів-ендокринологів", - сказала вона.

Барановська зазначила, що Україні потрібно "працювати, зокрема, над збільшенням відсотка покриття пацієнтів із цукровим діабетом якісним інноваційним лікуванням, вдосконаленням процесу діагностики. Крім того, вона вважає, що НСЗУ варто згодом впроваджувати мотиваційні KPI для лікаря-ендокринолога, сімейного лікаря, пацієнта, які мотивували б всі зацікавлені сторони досягати пацієнтом цільових показників цукру, що дасть змогу запобігти виникненню у пацієнта ускладнень і додаткового навантаження на медичну систему країни.

У свою чергу в компанії "Ново Нордіск Україна" також підтримали прагнення НСЗУ впорядкувати доступ пацієнтів до інсулінів.

"Недостатньо лише постачати інноваційні ліки на ринок, треба, щоб якнайбільше людей мали можливість ними користуватися", - наголосили в компанії.

Експерти "Ново Нордіск Україна" зазначили, що компанія постійно працює над тим, щоб розширити перелік інноваційних препаратів, які покриває держава.

"Щодо нової системи реімбурсації, то ми уважно спостерігаємо за ситуацією. Наразі давати оцінку, на наш погляд, зарано, адже вона набула чинності з 1 жовтня і перебуває в стані перехідного періоду. Необхідно більше часу для налагодження всіх процесів", - наголосили в компанії.

Зі свого боку у фармацевтичній компанії "Фармак", коментуючи зміни в забезпеченні інсулінами, зазначили, що збої з 1 жовтня в системі були переважно через технічні проблеми в Медичних інформаційних системах, але вони поступово вирішуються.

При цьому в компанії зазначили, що адміністрування реімбурсації інсулінів через НСЗУ не позначилося на номенклатурі інсулінів.

Як повідомлялося, НСЗУ почала адмініструвати програму реімбурсації вартості інсулінів аптекам. На відшкодування вартості інсулінів із 1 жовтня і до кінця 2021 року виділено 660 млн грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА