07:08 21.10.2021

Міністри оборони 30 країн НАТО зберуться на дводенну нараду в Брюсселі

2 хв читати
Міністри оборони 30 країн НАТО зберуться на дводенну нараду в Брюсселі

Міністри оборони 30 країн НАТО зберуться 21 і 22 жовтня в Брюсселі, щоб ухвалити рішення зі зміцнення безпеки країн Заходу в мінливому світі, закласти основу для майбутнього в червні року саміту в Мадриді.

"Ми робимо подальші кроки, щоб наш альянс відповідав вимогам завтрашнього дня", - заявив напередодні генсек альянсу Єнс Столтенберг, під час представлення програми наради міністрів.

За його словами, країни НАТО створюють міжнародний фонд інновацій, до якого, згідно з очікуваннями генсека, інвестують 1 млрд євро. Він зазначив, що цей фонд сприятиме розробці технологій подвійного призначення в ключових сферах безпеки союзників. Міністри, як очікується, погодять першу стратегію зі штучного інтелекту, щоб впроваджувати цю технологію в процеси аналізу даних, а також у кібербезпеку.

Глави оборонних відомств країн НАТО розглянуть заходи протидії російським ракетним системам, здатним нести ядерну зброю. У форматі Групи ядерного планування вони проведуть консультації про гарантування безпеки, надійності та ефективності засобів ядерного стримування альянсу. Також вони обіцяють зберігати прихильність контролю над озброєннями.

На цій зустрічі натовські міністри обговорять також проблеми з боку Китаю.

Столтенберг оголосив, що в четвер міністри оборони отримають першу можливість взяти участь "у процесі зробити висновки" з натовської операції в Афганістані, яка не увінчалася успіхом. Вони обговорять, як альянс може дистанційно гарантувати, щоб Афганістан знову не став притулком терористів. НАТО вимагатиме від талібів відповідально поставитися до своїх зобов'язань стримувати тероризм, дотримуватися прав людини і безпеки пересування. За словами Столтенберга, у міжнародної спільноти є економічні та дипломатичні важелі впливу на "Талібан".

На полях цієї наради міністрів відбудеться зустріч Міжнародної коаліції з боротьби з ІДІЛ.

У п'ятницю до натовських міністрів приєднаються глави оборонних відомств Фінляндії і Швеції - європейських партнерів НАТО, а також представники Європейського союзу як організації. За оцінкою Столтенберга, співпраця між НАТО і ЄС вже виведена на безпрецедентний рівень. Разом вони підведуть підсумки просування цим шляхом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА