18:37 21.10.2021

ВР гармонізувала вимоги до якості та реклами дитячого харчування зі стандартами ЄС

2 хв читати
ВР гармонізувала вимоги до якості та реклами дитячого харчування зі стандартами ЄС

Верховна Рада привела законодавство у сфері виробництва, обігу та реклами дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, що дасть змогу поліпшити якість харчування для дітей, зокрема грудного та раннього віку, а також сприятиме зростанню виробництва такої продукції в Україні.

Відповідний законопроект №4554 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС" підтримали в цілому в четвер 273 народні депутати за необхідних 226 голосів.

Документ обмежує рекламу дитячого харчування, публікація якої після набуття законопроектом чинності буде дозволена лише в спеціалізованих виданнях за її наукового обґрунтування.

Крім того, встановлюється заборона на маркування сумішей для годування дітей написами про вміст у них глютену, оскільки його застосування в таких харчових продуктах заборонено і зазначені написи можуть вводити споживачів в оману.

За порушення цих обмежень для рекламодавців і виробників у законопроекті передбачено штраф у розмірі 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (300-600 тис. грн), тоді як раніше він становив 1700-5100 грн.

Законопроект №4554 також визначає юридичне значення понять, "дитяче харчування" (зокрема на основі зернових), "діти грудного та раннього віку", "дитяча суміш початкова та для подальшого годування", "каші, макаронні вироби, сухарі, печиво, хлібці" та ін.

Також документ визначає терміни, за допомогою яких продукти дитячого харчування класифікуються за своїм призначенням і складом, спеціальні вимоги до дитячого харчування, а також визначає повноваження центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров'я та якості харчових продуктів, порядку імпорту такої продукції в Україну.

Норми законопроекту встановлюють вимоги до якості використовуваного для дитячого харчування молока, а також забороняють використання ароматизаторів, барвників, консервантів, стабілізаторів та інших речовин, які можуть впливати на його якість.

Як повідомлялося, Верховна Рада минулого місяця ухвалила в першому читанні законопроект №5148 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми", який передбачає заборону застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільшого споживають діти. Також він врегулює застосування в таких продуктах трансжирних кислот і встановлює вимоги до маркування харчових продуктів, що містять пальмову олію, та штрафи за їх реалізацію.

Законопроект запроваджує маркування продуктів, що містять пальмову олію, - в разі набуття чинності законопроектом вони повинні будуть позначатися чітко розбірливою фразою "Містить пальмову олію" поруч із назвою продукту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА