07:00 22.10.2021

22 жовтня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
22 жовтня: Яке сьогодні свято

Сьогодні у всьому світі відзначають Міжнародний день людей, що заїкаються, і день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінок, а також міжнародний день клавіші Caps Lock.

У США національний день горіхів, в Австралії- день вомбата.

138 років тому в Нью-Йорку відкрилася Метрополітен-опера.

У 1938 р. винахідник Честер Карлсон уперше в історії зробив ксерокопію. У цей день рівно 82 роки тому з'явилася перша машина для копіювання паперових документів. Щоб отримати першу копію, американському винахіднику Карлсону знадобилися цинк, сірка, скло і статична електрика. А щоб продати свій винахід - цілих 9 років. Але в підсумку заробити вдалося непогано: компанія "Ксерокс" виплатила винахідникові 1,5 млн доларів, з яких мільйон він витратив на благодійність.

59 років тому, в 1962 році почалася Карибська криза - протистояння між СРСР і США.

Православна церква, 22 жовтня, святкує день Ефеської (Корсунської) ікони Божої Матері.

Починаючи з 1998 року, у світі відзначають Міжнародний день людей, що заїкаються, або Міжнародний день поширення інформації про заїкання.

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються, заснованої в 1995 році і яка позиціонує себе як "рупор всіх заїкуватих людей на міжнародному рівні". Згідно з даними ISA, близько 1% населення світу страждає від заїкання.

Один із найбільших театрів світу - Метрополітен-опера в Нью-Йорку - відкрився 22 жовтня 1883 року оперою Шарля Гуно "Фауст".

У перші роки театр надавав перевагу операм Вагнера, а німецької трупою театру керував диригент Леопольд Дамрош.

22 жовтня - Міжнародний день Caps Lock. Відзначають з 2000 року за ініціативи Дерека Арнольда з Айови, США. Одного разу він вирішив, що у нього, як і у багатьох інших користувачів Інтернету, достатньо клавіш, щоб заявити про себе в мережі і створив Caps Lock Day. Мета дня - привернути увагу тих, хто використовує стиль друку в режимі Caps Lock. Дерек вважає його надмірним і неприпустимим для вираження своїх думок в мережі.

У 1982 американські глядачі вперше побачили фільм "Рембо: "Перша кров". 38 років тому американські глядачі вперше побачили культовий фільм "Рембо: "Перша кров" з Сильвестром Сталлоне у головній ролі. Перший варіант фільму тривав понад трьох годин і, за словами Сталлоне, все було настільки погано, що він готовий був застрелитися. Пізніше актор назве "Першу кров" своїм улюбленим фільмом, з якого він би нічого не вирізав.

А ще сьогодні народилася французька актриса Катрін Деньов. "Мені завжди здавалося, що префікс "мадам" - як зайва зморшка - робить тебе старше відразу років на 10", - ці слова належать легендарній французькій актрисі Катрін Деньов, яка сьогодні відзначає 77-річчя. Улюблениця мільйонів глядачів і володарка чоловічих сердець зізнається, що дуже любить природу і називається себе "сільською француженкою". У неї є заміський будинок в Нормандії, де Деньов вирощує помідори.

Також іменинники дня - французька актриса Сара Бернар, яку на початку XX століття називали "найбільш відомою актрисою за всю історію", і італійський співак Робертіно Лоретті, який завоював світову популярність у підлітковому віці.

У цей день відзначається пам'ять Якова Алфієвого - одного з Дванадцяти апостолів, брата апостола Матвія. Згідно з житієм, перш ніж стати учнем Христа, Яків був митарем, а після проповідував в Юдеї та Едесі. Інформації про життя і діяльність цього святого збереглося дуже мало, тим більше, що в джерелах нерідко виникає плутанина в відомостях про різних Яковів. Крім Якова Алфієвого, у писаннях згадуються апостол Яків Заведеєв і апостол від сімдесяти Яків, "брат Господній".

22 жовтня раніше називали Днем першої каші. У кожному будинку на Якова заварювали кашу зі свіжим пісним маслом, а іноді зі свинячим або баранячим салом. З кашею з нової крупи пекли пироги, якими пригощали гостей. Вважалося, що той, хто скуштує такий пиріг, забезпечить собі міцне здоров'я і благополуччя на найближчий рік.

Також особливе місце на столі посідали страви зі свіжих грибів - на Якова Студеного за ними ходили востаннє цього року.

Іменини: Ібрагім, Костянтин, Максим, Петро, Севастіан, Степан, Яків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА