07:43 22.10.2021

Лідери країн ЄС рекомендували Єврокомісії і Єврораді дати оцінку заходам з безпеки енергопостачань у країнах ЄС

2 хв читати
Лідери країн ЄС рекомендували Єврокомісії і Єврораді дати оцінку заходам з безпеки енергопостачань у країнах ЄС

Учасники саміту ЄС за підсумками засідання в четвер ухвалили постанову з енергетики, в якій, зокрема, міститься заклик до Європейської комісії та Європейської Ради дати оцінку середньостроковим і довгостроковим заходам з прийнятного ціноутворення на енергію.

"Комісії та Раді рекомендовано оперативно оцінити середньострокові і довгострокові заходи, які дозволили б тримати ціну на енергію на прийнятному рівні, як для домогосподарств, так і для підприємств, збільшити гнучкість енергетичної системи ЄС і внутрішнього енергетичного ринку, гарантувати безпеку поставок і підтримку переходу до нульових викидів з урахуванням різноманітності і конкретних умов кожної з держав-членів", - йдеться в документі.

"Європейському інвестиційному банку рекомендовано розглянути шляхи розширення інвестицій у сферу трансформації енергетики з урахуванням зниження можливостей виникнення збоїв у майбутньому", - наголошується в постанові.

Зростання світових цін на енергоносії і відповідна допомога європейському бізнесу і громадянам, а також ситуація з пандемією COVID-19 будуть серед головних тем порядку денного саміту ЄС, який проходить у четвер і п'ятницю в Брюсселі.

"Різні країни ЄС розглядають проблему зростання цін на енергоносії під різними кутами, у них різні пріоритети, - зазначив напередодні саміту високопоставлений чиновник ЄС. - Одні роблять ставку на ядерну енергію, інші на імпорт газу. Звичайно, це порушує питання Росії. Одні вважають Росію джерелом проблеми, інші кажуть, що вона не є причиною. Серед ймовірних причин називають холодну зиму, підвищене споживання енергії влітку, через яке не встигли наповнитися підземні сховища в Європі. Хтось вважає, що Росія не допомогла пом'якшити кризу... Все це буде предметом дискусії".

Він зазначив, що подолання енергетичної кризи на рівні ЄС - це складна проблема, оскільки у різних членів союзу різний енергетичний "мікс": газ, вугілля, атом, поновлювані джерела. У них різні напрями розвитку енергетики, їх енергосистеми по-різному з'єднані. Деякі вимагають реформи ринку електроенергії, відокремивши його від ринку газу. Інші побоюються, що це відверне інвестиції від відновлюваної енергетики.

"Грунтуючись на недавньому повідомленні (Європейської) комісії, ми уважно розглянемо, що можна зробити на рівні ЄС та на національному рівні, як з точки зору короткострокової допомоги найбільш постраждалим, так і з точки зору середньострокових і довгострокових заходів", - написав у свою чергу голова Європейської ради Шарль Мішель у листі-запрошенні на саміт глав держав і урядів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА