07:48 23.10.2021

Міністри оборони 30 країн НАТО визначили цілі технологічної модернізації альянсу

4 хв читати
Міністри оборони 30 країн НАТО визначили цілі технологічної модернізації альянсу

Міністри оборони країн НАТО на дводенній нараді в Брюсселі намітили заходи зі зміцнення безпеки країн Заходу в мінливому світі, зокрема, щодо впровадження інноваційних технологій, погодили пакет заходів протидії російським ракетним системам, провели перший огляд уроків операції в Афганістані.

На нараді, що проходила 21 і 22 жовтня, міністри схвалили новий всеосяжний план захисту Північноатлантичного союзу в кризових і конфліктних ситуаціях. Він покликаний гарантувати альянсу наявність потрібних сил і можливостей у потрібному місці і в потрібний час, щоб захистити мільярд людей, які живуть у країнах НАТО, від будь-якої загрози.

Серед інших регіонів, які відіграють ключову роль у гарантуванні безпеки країн альянсу, названі Чорне море і Арктика.

НАТО вважає своїм завданням не лише підтримання військової присутності в районі Чорного моря, але і можливість перекидати туди, якщо це буде потрібно, додаткові сили, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на питання журналістів. Він наголосив, що для альянсу воно стратегічно важливе.

Глави оборонних відомств 30 країн НАТО, за словами Столтенберга, зі стурбованістю зазначили "зростаючу загрозу від російських ракетних систем" і схвалили "збалансований пакет політичних і військових заходів для відповіді" на них.

"Пакет містить істотне зміцнення нашої протиповітряної і протиракетної оборони, посилення неядерних оборонних можливостей, використовуючи винищувачі п'ятого покоління, адаптацію наших навчань і розвідки. Також йдеться про підвищення готовності нашого ядерного стримування", - пояснив генсек.

Також він вкотре зазначив, що НАТО не збирається відбивати "дестабілізаційну діяльність Росії" і не має наміру "розгортати нові ядерні ракети наземного базування в Європі".

Міністри оборони НАТО погодилися, що альянс повинен докласти зусиль до того, щоб не втратити перевагу в технологіях над потенційними противниками.

За словами Столтенберга, альянсу потрібно "більше сил високої боєготовності" з використанням новітніх технологій.

На церемонії в п'ятницю 17 країн Альянсу підписали угоду про заснування першого в історії Інноваційного фонду НАТО об'ємом близько 1 млрд євро. До нього можуть приєднатися і члени блоку.

У тому ж напряму - розробка першої стратегії НАТО щодо використання штучного інтелекту. Як зазначається в комюніке альянсу, вона "встановлює стандарти відповідального використання технологій штучного інтелекту відповідно до міжнародного права і цінностей НАТО". У ній також йдеться про загрози, пов'язані зі зловмисним використанням штучного інтелекту, і про "довірчу співпрацю" НАТО з інноваційною спільнотою в сфері.

Штучний інтелект - одна з семи технологічних сфер, які союзники визначили як пріоритетні через їх значущість для оборони і безпеки. До них належать квантові технології, дані і обчислення, біотехнології, гіперзвукові технології і космос.

Міністри обмінялися думками про уроки, які засвоїли з участі НАТО в Афганістані, і про те, як зберегти успіхи, досягнуті в боротьбі з тероризмом. Вони обговорили, як альянс може дистанційно гарантувати, щоб Афганістан знову не став притулком терористів. НАТО вимагатиме від талібів відповідально поставитися до своїх зобов'язань стримувати тероризм, дотримуватися прав людини і безпеки пересування. За словами Столтенберга, у міжнародної спільноти є економічні та дипломатичні важелі впливу на "Талібан".

На полях цієї наради міністрів у п'ятницю пройшла зустріч Міжнародної коаліції з боротьби з ІДІЛ.

Того ж дня до натовських міністрів приєдналися глави оборонних відомств Фінляндії і Швеції - європейських партнерів НАТО, а також представники Європейського союзу як організації. За оцінкою Столтенберга, співпраця між НАТО і ЄС вже виведена на безпрецедентний рівень.

Коментуючи суперечливі відомості про ставлення НАТО до планів "оборонної автономії" ЄС і навіть створення "європейської армії", генсек Столтенберг на прес-конференції запевнив, що НАТО не проти ідеї інтеграції ЄС до сфери оборони, але попередив, що європейські структури не повинні дублювати функції Північноатлантичного союзу. Він нагадав, що саме НАТО - та структура, яка несе відповідальність за захист Європи від потенційних супротивників.

Зі свого боку, глава Пентагону Ллойд Остін, який брав участь у брюссельській нараді, заявив, що США підтримують ідею посилення оборонних можливостей ЄС. Але також попередив, що вона повинно бути "сумісною з НАТО" і "служити певним доповненням до НАТО". Тобто допомагати відстоювати інтереси Євросоюзу там, куди у НАТО руки не доходять, а не підміняти альянс в обороні континенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА