13:51 23.10.2021

Рада суддів обрала представників до Етичної ради за своєю квотою, список буде направлено до ВРП

4 хв читати
Рада суддів обрала представників до Етичної ради за своєю квотою, список буде направлено до ВРП

Рада суддів України обрала кандидатів до Першого складу Етичної ради за своєю квотою та направила список до Вищої ради правосуддя (ВРП).

За підсумками голосування Ради суддів у суботу, четверо кандидатів із восьми отримали понад 16 голосів підтримки.

До рейтингового списку кандидатів після голосування вийшли суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич із підтримкою у 26 голосів членів Ради суддів, суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун - 24 голоси, суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін - 20 голосів, також 17 голосів підтримки отримала суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Тетяна Чумаченко.

Отже, за результатами таємного голосування обраними кандидатами до Етичної ради за квотою ради суддів стали Кишакевич, Трясун, Сіверін, Чумаченко.

Після оголошення результатів таємного голосування та отримання рейтингового списку голосування Рада суддів ухвалила рішення направити список кандидатів на затвердження до Вищої ради правосуддя.

У засіданні в суботу брали участь 30 представників органів суддівського самоврядування, до бюлетенів для голосування було включено вісьмох кандидатів до Етичної ради: суддю Верховного Суду в Касаційному господарському суді Ганну Вронську, суддю Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Льва Кишакевича, суддю Вищого господарського суду Олександра Короткевича, суддю Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Віктора Панкулича, суддю Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимира Сіверіна, суддю Північного апеляційного господарського суду Сергія Сотнікова, суддю Київського апеляційного суду Юрія Трясуна, суддю Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Тетяну Чумаченко.

Трансляція засідання велася на YouTube-каналі прес-служби Ради суддів.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів і членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

Згідно з абзацом 6 пункту 23-1 прикінцевих і перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП і діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП" №1635-ІХ від 14 липня 2021 року суб'єкт формування Етичної ради подає голові ВРП список кандидатів до складу Етичної ради протягом 30 днів від дня надходження відповідного звернення голови ВРП.

Суб'єктом подання є, зокрема, Рада суддів України, яка має делегувати трьох представників до Етичної ради, проте Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, що викликало занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку очищення судової системи.

Зеленський 8 липня застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, що відновлював роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента. Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій. Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу не менше ніж 11 членів, щонайменше шість із яких призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Парламент також проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про Вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, яких оберуть міжнародні організації, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод. Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів. У подальшому до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

1 жовтня посли країн "Великої сімки" (G7) заявили про підтримку процесу всебічної судової реформи в Україні та закликали Раду суддів прискорити висування кандидатів до Етичної ради ВРП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА