15:31 23.10.2021

Посол ЄС вітає обрання Радою суддів представників до Етичної ради: хороший крок вперед у реалізації реформи правосуддя

3 хв читати
Посол ЄС вітає обрання Радою суддів представників до Етичної ради: хороший крок вперед у реалізації реформи правосуддя

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас вітає обрання Радою суддів України кандидатів до першого складу етичної ради за своєю квотою.

"Рада суддів висунула своїх кандидатів до Ради з етики Вищої ради правосуддя. Хороший крок вперед у реалізації реформи правосуддя. Тепер ВРП необхідно створити Раду з етики, що можна буде виконати протягом тижня – і можна приступити до роботи", – написав посол на своїй сторінці Twitter.

Раніше в суботу Рада суддів обрала представників до етичної ради за своєю квотою, список буде направлений до ВРП.

За результатами таємного голосування обраними кандидати до етичної ради за квотою Ради суддів стали Лев Кишакевич, Юрій Трясун, Володимир Сіверін, Тетяна Чумаченко.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка повинна перевіряти на доброчесність кандидатів і членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

Згідно з абз.6 п.23-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП "№1635-ІХ від 14 липня 2021 року, суб'єкт формування Етичної ради подає голові ВРП список кандидатів до складу етичної ради протягом 30 днів із дня надходження відповідного звернення голови ВРП.

Суб'єктом подання є, серед іншого, Рада суддів України, яка має делегувати трьох представників до Етичної ради, однак на сьогоднішньому засіданні Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, що викликає занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинення очищення судової системи.

Зеленський 8 липня застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, який відновлює роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись з пропозиціями президента. Основна пропозиція президента до законопроекту Про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Згідно із законом, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести у разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій. Відповідно до Закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу не менше 11 членів, щонайменше шість із яких призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Парламент також проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, яких оберуть міжнародні організації, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів. У подальшому до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна – за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна – запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

1 жовтня посли країн "Великої сімки" (G7) заявили про підтримку процесу всебічної судової реформи в Україні і закликали Раду суддів прискорити висунення кандидатів до Етичної ради ВРП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА