16:14 23.10.2021

Приміщення в Харківському модульному містечку для ВПО небезпечні для проживання — Офіс омбудсмена

2 хв читати
Приміщення в Харківському модульному містечку для ВПО небезпечні для проживання — Офіс омбудсмена

Департамент моніторингу рівних прав і свобод Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини перевірив умови проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в модульному містечку Харкова і виявив низку порушень.

"На сьогодні ВПО мешкають у 9 чотиримодульних приміщеннях та 1 приміщенні коридорної системи. Інші приміщення знаходяться в аварійному стані. Стан приміщень, в яких проживають ВПО, не тільки не придатний, ай небезпечний для проживання", – повідомляється на сайті Офісу омбудсмена.

За інформацією моніторів, в приміщеннях відсутня вентиляція, через що утворюється конденсат і задуха. Вхідні групи в приміщення, де проживають люди з інвалідністю, не обладнані пандусами і поручнями. Туалетні кімнати і кухонні приміщення також не пристосовані для пересуваються на візках і милицях.

Термін експлуатації приміщень модульного містечка закінчився в 2017 році, але наразі в ньому живе 175 осіб, з них 75 дітей, 26 осіб з інвалідністю (зокрема 6 дітей з інвалідністю). Містечко налічує 10 чотиримодульних одноповерхових приміщень квартирного типу та три одноповерхових приміщення коридорної системи (гуртожитки). Приміщення забезпечені електропостачанням і водою, укомплектовані електроплитами, бойлерами, електричними батареями, санвузлами. В окремому пральному блоці встановлено три пральні машини, з яких працює дві.

Водночас в офісі обмудсмена зазначають, що під час спілкування перевіряючих з жителями модульного містечка скарг не надходило.

За результатами проведеної перевірки до органів місцевого самоврядування будуть направлені рекомендації щодо усунення недоліків.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року в Харкові відбулося офіційне відкриття першого транзитного модульного містечка для переселенців, побудованого на кошти, виділені урядом Німеччини.

На момент відкриття в будиночки заселилися близько 80 осіб. Загалом там мали оселитися 383 людини, зокрема 203 дитини.

Проект із надання тимчасового житла жителям Донецької та Луганської областей в зимовий період реалізовувався на кошти, виділені урядом Німеччини німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ).

У лютому 2020 року секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив, що на місці модульного містечка планується побудувати три гуртожитки для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА