07:00 24.10.2021

24 жовтня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
24 жовтня: Яке сьогодні свято

24 жовтня у світі святкують День ООН, Всесвітній день інформації про розвиток, день боротьби з поліомієлітом, Міжнародний день тещі, в Киргизстані - день дипломата і день працівників стандартизації та метрології. Також в ООН відзначають тиждень роззброєння, в Іспанії-День святого Рафаїла і Карва Чаутх в Індії.

Після трирічних переговорів 24 жовтня 1648 року в Мюнстері був укладений "Вестфальський мир", що поклав кінець Тридцятирічній війні (1618-1648 рр). Противниками в ній виступали католицькі і протестантські німецькі князівства. Перших підтримували Іспанія, Австрія і Польща, других - Франція, Швеція, Данія, Нідерланди, Велика Британія і Росія.

82 роки тому вперше з’явилися у продажу нейлонові панчохи, створивши ажіотаж серед покупців. Презентацію нового матеріалу компанія DuPont провела на Всесвітній виставці в Нью-Йорку в 1939 році, відвідавши яку, американські жінки нетерпляче очікували появи нейлонових панчіх на прилавках магазинів. Панчохи з нейлону були оголошені революційної одягом, "одягом майбутнього".

День Організації Об'єднаних Націй, який щороку відзначається 24 жовтня, було проголошено у жовтні 1947 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (№ 168) і приурочено до річниці вступу в силу в 1945 році Статуту ООН.

У 1971 році Генеральна Асамблея в своїй резолюції (№ 2782), в якій наголошувалося, що День Організації Об'єднаних Націй повинен стати міжнародним святом, рекомендувала державам-членам відзначати його як державне свято.

Всесвітній день інформації про розвиток встановлено резолюцією 3038 Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1972 року, з метою привернення уваги світової громадської думки до проблем розвитку та до необхідності зміцнення міжнародного співробітництва для їх вирішення. Асамблея ухвалила, що дата цього дня повинна збігатися з датою Міжнародного дня Організації Об'єднаних Націй - 24 жовтня.

Профілактиці одного з найбільш важких вірусних захворювань, що вражає нервову систему людини і викликає паралічі, парези і атрофію м'язових тканин, що приводить до загибелі або інвалідності присвячений Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, який відзначають щороку 24 жовтня.

Захворювання, здатне розвинутись у будь-якому віці, однак вражає переважно дітей віком до 5 років, тривалий час було справжнім кошмаром для батьків у багатьох країнах світу. Вакцина проти нього з'явилась у 1950-х роках. Вона була розроблена американськими вірусологами і епідеміологами Гіларі Копровським, Джонасом Едвардом Солка, Альбертом Сейбіном у тісній взаємодії з радянськими вірусологами і епідеміологами М.П. Чумаковим і А.О. Смородінцевим.

Кожну четверту неділю жовтня в світі відзначають найулюбленіше свято будь-якого зятя - Міжнародний день тещі. Хоча він поки не має статусу офіційного, але вельми популярне вже в багатьох країнах. Зародившись у 1930-х роках у США як альтернатива Дню матері, згодом, з кожним роком, він набував все більше шанувальників, зокрема і в інших англомовних країнах.

Як свідчить низка джерел, ця неформальна подія стала відзначатись з 1934 року з легкої руки редактора техаської газети "Amarillo Globe-News" Джина Гоу, який розповів у своєму виданні про жарт, провівши паралель з такими шанованими святами, як День матері і День батька.

День святого Рафаїла святкується 24 жовтня. Цей архангел вважається покровителем Кордови. Городяни шанують його більш за всіх інших святих – так само як і Діву Марію.

Зображення архангела Рафаїла зустрічається в Кордові всюди. Його статуя прикрашає високі колони, які можна зустріти в кожному з місць міста, де він створив те чи інше диво. Один із найбільших монументів розташований на мосту Гвадалклівір, який веде в Стару Кордову. Його довжина - 225 метрів.

Карвах Чаутх - традиційний фестиваль заміжніх жінок, що проходить у деяких районах Індії, зокрема в Північній Індії, шанований індусами і має величезне соціальне і культурне значення.

Цього дня заміжні жінки дотримуються посту, відмовляються від води і їжі, тим самим бажають чоловікові довгого і успішного життя. Цей ритуал символізує відданість дружин своїм чоловікам і готовність терпіти нестатки в ім'я їх благополуччя.

За церковним календарем сьогодні настає день святого Пилипа - апостола від сімдесяти. Він походив із Кесарії Палестинської. Учні Ісуса Христа обрали його до дияконів слідом за святим Стефаном. Коли почалися гоніння на християн, Стефан загинув, а Пилип залишив Єрусалим і прийшов в одне з самарійських міст, де почав проповідувати. Апостол не тільки розповідав про Христа, але і творив чудеса, виганяв нечистих духів, зціляв хворих і немічних. Завдяки цьому багато язичників увірували в Христа.

У народному календарі важливе значення для цього дня мали сніг і лід. За снігом судили про майбутні прибутки: якщо він ліг на сиру землю, але не розтанув, навесні можна було сподіватися на хороший дохід. Крім того, ранковий снігопад на Пилипа віщував студену зиму. Якщо річки до цього часу замерзали, то потрібно було обов'язково походити на льоду - це обіцяло поліпшення у грошових справах. А ось якщо на Пилипа ще тривав листопад – слід готуватися до важкого року.

Іменини: Ісак, Анатолій, Зінаїда, Макар, Антон, Філіп, Лев, Олександр, Йосип, Мойсей, Іларіон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА