12:44 24.10.2021

РФ не зможе перешкодити жителям Донбасу і Криму комунікувати з українською владою – МЗС

2 хв читати
РФ не зможе перешкодити жителям Донбасу і Криму комунікувати з українською владою – МЗС

Спроби РФ перешкодити жителям окупованих Донбасу і Криму спілкуватися з представниками української влади будуть безуспішними, наголошує речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Росія не зможе перешкодити жителям тимчасово окупованих Донбасу і Криму комунікувати з українською владою. Так само як і не змогли радянські окупаційні війська перешкодити контактам німців зі Східного і Західного Берліна. Політика залізної завіси не спрацює", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в неділю.

Він зазначив, що деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях потребує інноваційних рішень України.

"Поліпшення життя українців по обидва боки лінії розмежування, надання їм якісних державних послуг і зміцнення їхнього зв'язку з рештою Української держави залишається безумовним пріоритетом для президента Володимира Зеленського", – наголосив спікер.

Ніколенко зазначив, що РФ як держава-окупант повинна чітко виконувати свої міжнародно-правові зобов'язання і домовленості лідерів Нормандського формату – забезпечувати базові потреби населення в підконтрольних їй територіях, зокрема належний захист від коронавірусної хвороби Covid-19, розблокувати роботу контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії розмежування, припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи, гарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, забезпечити міжнародним організаціям, включно з МКЧХ, повний і безумовний допуск до всіх утримуваних у зв'язку з конфліктом осіб.

Як повідомлялося, в Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) анонсували розробку технічного завдання з відкриття на лінії розмежування з тимчасово окупованими окремими районами Донецької та Луганської областей і Кримом пунктів зв'язку для комунікації громадян із представниками української влади.

"Ухвалено рішення протягом двох тижнів доручити Міністерству цифрової трансформації розробити технічне завдання для такого продукту і... найближчим часом його впровадити для того, щоб у людей була можливість спілкування безпосередньо з усіма органами влади, які є в нашій країні, включаючи президента", – заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за підсумком засідання РНБО в п'ятницю.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова у відповідь на це заявила, що влада України готує "провокацію", плануючи відкрити для жителів тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму пункти зв'язку з представниками української влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА