14:12 25.10.2021

В Одесі побудують меморіальний комплекс у пам'ять про трагедію масового знищення євреїв

3 хв читати
В Одесі побудують меморіальний комплекс у пам'ять про трагедію масового знищення євреїв

У п'ятницю, 22 жовтня, в Одесі заклали перший камінь меморіального комплексу в пам'ять про трагедію масового знищення євреїв у жовтні 1941 року.

"Нас шокувало, що це місце зовсім занедбане, заасфальтоване, під цим асфальтом залишилося багато останків жертв. Центр ліберальної сучасності разом із посольством Німеччини та Міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини взялися за те, щоб там було спроектовано місце гідного вшанування", - сказала посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен на прес-конференції в Києві у понеділок.

Посол наголосила, що Німеччина завжди відчуватиме свою відповідальність за жахливі трагедії під час Другої світової війни.

Представник директора Центру ліберальної сучасності з питань Східної та Центральної Європи Валерія Головіна зазначила, що румунські та німецькі окупанти в Одесі протягом лише однієї ночі спалили живцем за офіційними даними понад 22 тис. осіб переважно єврейської національності.

"Звісно, ми не можемо повернути все, що було варварським способом знищено під час війни, але в наших силах хоча б відновити історичну справедливість стосовно людей, які безвинно загинули внаслідок дій фашистів", - наголосила Головіна.

Вона розповіла, що меморіал буде споруджений за проектом місцевого архітекторського бюро під керівництвом Наталії Головченко.

"Ми дійшли висновку, що цей проект найбільше відображає сутність трагедії. Архітектори запланували частину майбутнього меморіалу, де наразі розміщений майданчик, віддати під парк, де будуть доріжки, дерева, освітлення. А на основному місці, де наразі розміщена стихійна парковка, заплановано побудувати архітектурні елементи - дев'ять стел, які символізують дев'ять бараків, де люди були знищені", - повідомила Головіна.

За її словами, планується, що стели будуть побудовані з кортенової сталі, що захистить меморіал від втручання вандалів, на них буде нанесена інформація різними мовами про жертв та історична інформація про те, що сталося. Головіна додала, що меморіал планується побудувати до жовтня наступного року.

Директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольский вважає, що цей проект є частиною повернення гідності жертвам.

"Сучасна Німеччина, сучасна Україна, сучасна Румунія стоять на позиціях повернення гідності жертвам, вшанування пам'яті, і буде абсолютно диким транспортувати провини тих режимів на сьогоднішні країни. Навпаки, сьогоднішні країни беруть відповідальність за пам'ять про минуле. І тут важливо не плутати два поняття: провини та відповідальності. Ми ні в чому не винні, ні сучасна Україна, ні сучасна Німеччина, ми відповідальні", - наголосив Подольский.

Спорудження меморіалу фінансують федеральний уряд Німеччини, а також місто Одеса.

Територія, на якій у ніч із 22 на 23 жовтня 1941 року було вбито майже 25 тис. євреїв, на сьогодні заасфальтована. Там розміщені контейнери для сміття, парковки та дитячий ігровий майданчик, проте в розумінні євреїв це місце вважається кладовищем. Під час німецької Східної кампанії в Одесі жили майже 120 тис. євреїв. Після масового знищення людей у колишніх артилерійських складах вціліле єврейське населення було депортовано з міста та вбито під час спільних каральних акцій румунськими військовими, німецьким Вермахтом, військами СС та поліцейськими підрозділами.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У Синельниківському районі на Дніпропетровщині загинули шестеро людей, серед них діти 6 і 8 років

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА