14:51 26.10.2021

Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні може базуватися на основі двох моделей - Ломакіна

2 хв читати
Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні може базуватися на основі двох моделей - Ломакіна

Працевлаштування людей з інвалідністю в Україні може базуватися на основі двох моделей, заявила радник-уповноважений президента з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, на сьогодні в Україні проживає 2 мільйони 700 тисяч людей з інвалідністю, з них працевлаштовано лише 26%.

Вона також зазначила, що в умовах, якщо всі роботодавці реально виконають передбачену законодавством 4% квоту щодо прийому на роботу людей з інвалідністю, всі вони будуть працевлаштовані, проте теорія та практика - різні площини.

"Ми розмовляли з компаніями, з підприємцями і знайшли дві моделі. Перша - соціальні підприємці. Ті, які під час створення бізнесу, ставили та ставлять у його основу ідеали суспільства вище за заробіток. Ви, напевно, знаєте такі приклади. Наприклад, київська хлібопекарня Good Bread from Good People або харківський ресторан "Сніг на голову", де працюють люди з ментальними порушеннями. Тобто люди спочатку хотіли зробити благо і вже після того оформили його у соціальне підприємництво", - розповіла Ломакіна.

Другою моделлю, як зазначає радник-уповноважений президента з питань безбар'єрності, є застосування українськими кампаніями практик міжнародного бізнесу.

"Що найважливіше у таких кампаніях: принципи політики, корпоративні стандарти, розпорядок дня, правила однакові для всіх співробітників незалежно від наявності у них фізичних чи ментальних порушень. І якщо ці правила не дотримуються, до всіх застосовуються однакові підходи... Така політика рівності передбачає, що людина з інвалідністю може мати більше потреб і компанія готова піти на їх задоволення, але правила є правила, показники є показники, результат є результат, і саме в такій ситуації всі ці страхи, про які розповідають українські підприємці (про складнощі зміни підходу до працівника з інвалідністю, якщо він щось робить не так (або у нього недостатня кваліфікація), правильною постановкою процесу організації роботи просто нівелюються", - сказала вона.

Крім того, за словами Ломакіної, у міжнародних кампаніях дуже багато уваги приділяють навчанню персоналу та вивченню можливостей своїх співробітників.

"Програми їхнього корпоративного навчання спрямовані на закриття слабких сторін та розвиток сильних. Упевнена, що все це можливо і в українських умовах, якщо поставити в центр уваги людину, її кваліфікацію", - додала вона.

За її словами, практика свідчить про те, що саме такий підхід дає змогу виконувати навіть не 4%, а 6% квоту влаштування на роботу людей з інвалідністю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА