13:35 27.10.2021

Україна закликає Німеччину ухвалювати рішення щодо "Північного потоку 2" після ретельного аналізу та вивчення

2 хв читати
Україна закликає Німеччину ухвалювати рішення щодо "Північного потоку 2" після ретельного аналізу та вивчення

 Україна доведе до німецьких партнерів свою позицію щодо "Північного потоку 2" і продовжить домагатися застосування Третього енергетичного пакета до його функціонування, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Щодо рішення німецького регулятора, то ми засмучені: вже є позиція "Нафтогазу" з цього питання, тобто безпосередньо компанії, яка залучена до цього процесу. Ми донесемо свою позицію німецьким партнерам і проситимемо їх і працюватимемо з ними над тим, щоб рішення щодо "Північного потоку 2" не ухвалювалися квапливо, швидко, без ретельного аналізу та вивчення", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

Міністр наголосив, що якими швидкими не були б дії німецького регулятора, ключовим є залучення Європейської Комісії до цього процесу.

"Кінцева мета - це застосування Третього енергетичного пакета до функціонування "Північного потоку 2", - зазначив Кулеба.

Водночас голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко висловив жаль, що Міністерство економіки та енергетики Німеччини, надаючи німецькому регулятору висновок про відсутність загроз безпеці постачань газу до ЄС після сертифікації оператора "Північного потоку-2", не проводило відповідних консультацій з Україною.

"Це дуже сумно. Україна - один з основних транзитерів газу в Євросоюз. Ми можемо розказати, як сертифікація оператора "Північний потік-2" за нинішніх умов, тобто без реального відокремлення власності від "Газпрому", без реального доступу третіх сторін до експортних газопроводів з Росії до ЄС, становить критичну загрозу для безпеки постачання газу до Німеччини та інших країн ЄС", - написав Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, з початком роботи ПП-2 Росія зможе зупинити фізичний транзит через Україну, і тоді країни ЄС критично залежатимуть від постачань газу саме через цей газопровід, що становить серйозні ризики.

"На відміну від української газотранспортної системи, у цього газопроводу немає резервних потужностей і немає сховищ. А ще є ризики, пов’язані з мілітаризацією та відповідним зростанням напруги у Балтійському морі, через яке йде ПП-2", – пояснив позицію Вітренко.

Як повідомлялося, міністерство економіки ФРН зробило висновок, що сертифікація газопроводу "Північний потік 2" не ставить під загрозу безпеку постачань газу до Німеччини та ЄС. Мінекономіки скерувало свої висновки регулятору - Федеральному мережному агентству, яке розглядає заяву оператора проекту Nord Stream 2 AG про сертифікацію як незалежний мережевий оператор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА