20:30 27.10.2021

Нардепи пропонують скасувати перевірку правонабувачів невеликих ділянок для садівництва

3 хв читати
Нардепи пропонують скасувати перевірку правонабувачів невеликих ділянок для садівництва

Раді пропонують скасувати перевірку відповідності нормам законодавства даних про осіб, які набувають у власність земельні ділянки сільгосппризначення для садівництва площею до 0,25 га, а також розташованих у населених пунктах ділянок площею до 1 га, оскільки складність та тривалість такої перевірки створює фінансові і часові витрати їх покупцям.

Відповідний законопроект №6199-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення положень щодо вчинення нотаріальних дій у процесі отримання прав на земельні ділянки зареєстровано у Верховній Раді 25 жовтня. Його ініціатори – група з 13 народних депутатів, серед яких голова Комітету Верховної Ради України з аграрної та земельної політики Микола Сольський, Іван Чайківський із депутатської групи "За майбутнє", Микола Кучер (група "Довіра"), Андрій Богданець (парламентська фракція "Слуга народу").

Згідно з пояснювальною запискою до документа, пропонується скасувати перевірку відповідності покупця земельної ділянки сільгосппризначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України у випадках купівлі земельних ділянок для ведення садівництва площею до 0,25 га, а також розташованих у населених пунктах ділянок площею до 1 га особистого селянського господарства.

"При укладенні правочину щодо переходу права власності на такі земельні ділянки їх набувач перед вчиненням правочину про перехід права власності заявляє про дотримання вимог, визначених цією статтею, шляхом подання нотаріусу, що посвідчує відповідний правочин, заяви", - пояснюється в тексті законопроекту механізм набуття прав на зазначені види земельних ділянок.

На думку авторів законопроекту, скасування перевірки правонабувачів таких активів спростить порядок отримання ними прав на земельні ділянки і позбавить учасників таких угод від додаткових витрат фінансів і часу.

Крім того, законопроект пропонує враховувати, що площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується до загальної площі земельних ділянок лише того з подружжя, за ким зареєстровано право власності

"Оскільки інформація про спільну власність подружжя на земельні ділянки відсутня у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, така перевірка проводиться нотаріусами вручну і займає значну кількість часу, що, знову ж таки, створює необґрунтовані складнощі сторонам договору та збільшує нотаріальні витрати", - зазначається в пояснювальній записці до документа необхідність таких законодавчих змін.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 16 червня 2021 року затвердив порядок перевірки нотаріусами покупців землі, чим завершив формування нормативно-правової бази, яка потрібна для запуску ринку землі 1 липня цього року. Відповідна постанова уряду погоджує інформаційну взаємодію між Державним реєстром прав на нерухоме майно, Єдиним державним реєстром юр- та фізосіб-підприємців і громадських формувань та Державним земельним кадастром для перевірки дотримання обмеження на купівлю однією фізособою до 100 га.

Перевірка включатиме встановлення особи фізособи-покупця ділянки або кінцевого бенефіціарія юрособи-покупця; перевірку наявності введених щодо покупця санкцій; перевірку його належності до фінансування тероризму; встановлення загальної площі земельних ділянок у власності покупця.

Ринок земель сільськогосподарського призначення почав працювати 1 липня. На першому етапі земельної реформи купувати та продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни країни. Одна фізична особа зможе мати у розпорядженні не більше 100 га.

Право набувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року отримають юридичні особи, створені згідно із законодавством України, до того ж кінцевий бенефіціар однієї чи кількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше 10 тис. га.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА