06:43 29.10.2021

Байден закликав лідерів перевороту в Судані відновити перехідний уряд

2 хв читати
Байден закликав лідерів перевороту в Судані відновити перехідний уряд

Президент США Джо Байден у четвер закликав лідерів перевороту в Судані відновити перехідний уряд і відпустити всіх затриманих, йдеться у заяві, розміщеній на сайті Білого дому.

"Я закликаю військових лідерів Судану негайно звільнити всіх затриманих та відновити інститути, пов'язані з перехідним урядом, відповідно до Конституційної декларації 2019 року та Угоди про мир у Джубі 2020 року", - йдеться у заяві Байдена.

Раніше у четвер до відновлення перехідного уряду закликала РБ ООН. У РБ також зазначили, що військові повинні негайно звільнити всіх затриманих, а всі сторони утриматися від сили.

Протести у Судані тривають четвертий день. Дороги заблоковані барикадами з каміння, сміття і палаючих шин, а більшість магазинів зачинені. Для розгону протестувальників сили безпеки застосовують сльозогінний газ та гумові кулі. Повідомляється як мінімум про сім загиблих.

Суданські військові в ніч на 25 жовтня затримали низку міністрів перехідного уряду, зокрема тимчасового прем'єр-міністра Абдаллу Гамдока. Наразі він перебуває у себе вдома, місцезнаходження інших представників влади невідомо.

Генерал суданської армії Абдель Фаттах аль-Бурхан у зверненні до народу країни заявив про введення в країні режиму надзвичайного стану, розпуск кабінету міністрів і суверенної ради, а також про намір сформувати відповідальний уряд. За його словами, армію втрутитися у ситуацію змусили нещодавні тертя між політичними силами у країні.

У відповідь на заклик Гамдока на вулицях столиці Хартума почалися протестні акції. Коли протестувальники спробували наблизитися до штаб-квартири суданської армії, військові відкрили вогонь – є жертви і постраждалі.

З серпня 2019 року Суданом керувала перехідна військово-цивільна адміністрація.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА