08:00 30.10.2021

Зеленський відвідав Національний художній музей в Одесі, який планується відреставрувати до 2025 року

2 хв читати
Зеленський відвідав Національний художній музей в Одесі, який планується відреставрувати до 2025 року

Президент України Володимир Зеленський у рамках візиту до Одеської області відвідав Національний художній музей, повідомила прес-служба глави держави.

"Під час робочої поїздки до Одеської області президент України Володимир Зеленський відвідав Одеський національний художній музей, який буде відреставрований у рамках Національної програми "Велике будівництво", - йдеться у повідомленні.

Глава держави переглянув експозиції робіт Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, роботи художників 20 століття та твори сучасного мистецтва.

Також Зеленський переглянув виставку робіт Олександра Ройтбурда, який був директором музею у 2018-2021 роках та після смерті якого президент підписав указ про надання Одеському художньому музею статусу національного.

"Завдяки енергії та таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частинку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для любителів мистецтва з усього світу", - вважає Зеленський.

Зазначається, що протягом останніх років заклад стрімко розвивається, щороку збільшуючи кількість відвідувачів, і у 2020 році в ньому побувало близько 30 тис. осіб, а за вісім місяців 2021 року – понад 22,3 тис. осіб.

"Зібрання музею містить колекції і твори мистецтва загальнонаціонального значення. Кількість музейних предметів у 2020 році становила понад 9,7 тис., а цього року до фонду музею надійшло ще 403 роботи", - сказано в повідомленні.

Крім того, у музеї постійно відбуваються публічні заходи, зокрема, присвячені реалізації прав і свобод людини та розкриттю потенціалу української культури.

Зеленський зазначив, що держава зі свого боку має докласти зусиль для реставрації історичної будівлі музею.

"Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання", - сказав Володимир Зеленський.

У прес-службі президента зазначають, що у 2021 році в рамках програми "Велике будівництво" розроблено проект проведення ремонтно-реставраційних робіт будівлі музею. Зокрема, заплановано відремонтувати перекриття, провести реставрацію стін, підлог та стель, забезпечити звуко- та теплоізоляцію, відремонтувати всі фасади та оновити освітлення, облаштувати інклюзивні санвузли та ліфт.

"Завершення робіт очікується у 2025 році", - підсумували у прес-службі.

Музей розташований у будівлі колишнього палацу Потоцьких, зведеній у 1810-1820 роках. Споруда є пам'яткою культурної спадщини національного значення.

Окрім основної будівлі музей має фондові приміщення та грот, адміністративні приміщення, реставраційну майстерню, спеціально обладнаний клас для дитячих занять і галерею "Жовті велетні".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА