14:53 30.10.2021

Введення надмірних карантинних заходів під час виборів перешкоджатиме реалізації права голосу громадян - ОПОРА

2 хв читати
Введення надмірних карантинних заходів під час виборів перешкоджатиме реалізації права голосу громадян - ОПОРА

Підстав для введення більш жорстких карантинних обмежень на виборах в 2021 році порівняно з 2020 роком немає, заявили в громадянській мережі "Опора".

"Конституцією передбачено, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (стаття 38). Відповідно до чинного законодавства виборчі права можуть обмежуватися в реалізації тільки в умовах воєнного та надзвичайного стану. Однак у цих умовах вибори не проводяться взагалі", - нагадали в"Опорі".

У 2020 році напередодні місцевих виборів уряд на підставі ст.29 Закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань" було ухвалено постанову, яка визначає порядок реалізації протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів. З урахуванням цієї постанови Центральна виборча комісія ухвалила Постанову "Про заходи щодо створення належних умов для безпечної організації та проведення виборів 31 жовтня 2021 року в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV 2". Відповідно до неї, щоб проголосувати навіть у червоній зоні, виборцям необхідно мати паспорт, маску, антисептик, особисту ручку і дотримуватися дистанції.

"Наразі інші акти, щоб регулювали порядок здійснення окремих виборчих процедур в умовах карантину, не ухвалювалися", - зазначається в повідомленні.

У зв'язку з цим, введення державними або іншими місцевими комісіями з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій додаткових протиепідемічних заходів для організації та проведення виборів порушуватиме конституційні права громадян.

"З урахуванням рівня вакцинації в Україні такі заздалегідь непродумані можливі рішення можуть вплинути на результати виборів через суттєве зниження явки і делегітимізувати таким чином виборчий процес в цілому", - вважають в "Опорі".

Як повідомлялося, в суботу 30 жовтня ЦВК заявила, що вимагати від тих, хто голосує, пред'явити сертифікати про вакцинацію від COVID-19 або результати ПЛР-тестів на виборчих дільницях не будуть, а громадяни з ознаками респіраторних захворювань зможуть проголосувати в окремо облаштованих кабінках.

У неділю, 31 жовтня, у двох мажоритарних виборчих округах (№184 у Херсонській області та №197 у Черкаській області) відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради.

Крім того, в Харкові відбудуться позачергові вибори міського голови, в яких візьмуть участь 10 кандидатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА