19:18 30.10.2021

У Хартумі на акції протесту збираються тисячі людей

2 хв читати
У Хартумі на акції протесту збираються тисячі людей

Кілька тисяч демонстрантів уже зібралися в суботу в суданській столиці Хартумі на акції з вимогою до нової військової влади країни відновити цивільне правління в Судані, повідомляють західні ЗМІ.

Активісти, що йшли через столицю, несли суданські прапори та скандували: "Владу військових славити не можна"; та "Це наша країна, наш уряд - цивільний".

Тим часом, за даними ЗМІ, у центрі Хартума відзначається посилена військова присутність: разом із озброєними солдатами помічені бійці воєнізованих "Сил швидкої підтримки", які відігравали значну роль у недавньому путчі.

Сили безпеки блокували дороги, що ведуть до міністерства оборони та столичного аеропорту, перекрили мости, що з'єднують Хартум із сусідніми містами – Омдурманом та Північним Хартумом.

У свою чергу, в ніч на суботу групи протестувальників звели барикади з цегли, каміння, стовбурів дерев і пластикових труб на в'їздах до низки районів з метою перешкодити силам безпеки увійти туди.

З серпня 2019 року Суданом керувала перехідна військово-цивільна адміністрація.

Суданські військові в ніч на 25 жовтня затримали низку міністрів перехідного уряду, зокрема тимчасового прем'єр-міністра Абдаллу Гамдока. Наразі він перебуває у себе вдома, місцеперебування інших представників влади невідомо.

Генерал суданської армії Абдель Фаттах аль-Бурхан у зверненні до народу країни заявив про введення в країні режиму надзвичайного стану, розпуск Кабінету міністрів і Суверенної ради, а також про намір сформувати відповідальний уряд. За його словами, армію втрутитися у ситуацію змусили нещодавні непорозуміння між політичними силами в країні.

Проте, зазначало агентство Associated Press, менше ніж через місяць після того, як стався переворот, аль-Бурхан мав передати посаду голови Суверенної ради Судану – головного органу влади країни – цивільній особі. Тепер аль-Бурхан керує військовою радою, яка, як планується, керуватиме країною до виборів у липні 2023 року.

У безладах, що відбулися після перевороту, за даними ООН, поранення отримали не менше 170 осіб. За іншою інформацією, було вбито щонайменше 17 людей.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА