07:00 31.10.2021

31 жовтня: Яке сьогодні свято

5 хв читати
31 жовтня: Яке сьогодні свято

31 жовтня у світі святкують Хелловін, день економії, день Чорного моря, в Україні день автомобіліста і дорожника, а в США – день 36 штату Невада. Лютерани відзначають день реформації, а православні - пам'ять апостола і євангеліста Луки. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Сьогодні світ святкує Хелловін — переддень Дня всіх святих (Самайн). Кажуть, Хелловіну не менше двох тисяч років. Витоки це суперечливе свято бере з кельтської культури. У кельтів існували чітко позначені "початки пори року". Їх було чотири. Самайн знаменував собою прихід зими і відзначався 31 жовтня. А наступний після Хелловіна день - 1 листопада - у VII столітті був призначений Папою Боніфацієм IV Днем усіх святих. Це свято мало відвернути народ від укорінених звичаїв язичників. 2 листопада пізніше назвали Днем усіх душ, тобто Днем пам'яті. Але, незважаючи на всі спроби церкви викорінити Хелловін, свято все одно залишилося актуальним до наших днів. Раніше Хелловін, або переддень Дня всіх святих, святкували переважно в Європі, потім він став важливим святом для громадян США. Нині він поступово повертається до європейської культури. Американці святкують Хелловін особливо яскраво. Вони надягають маски, запалюють свічки, а діти ходять до сусідів, вимагаючи в жартівливій формі солодощі.

31 жовтня відзначають Міжнародний день Чорного моря. Це свято з'явилося в 1996 році, коли шість причорноморських країн — Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія та Україна — підписали Стратегічний план дій щодо реабілітації і захисту Чорного моря. Головною метою Дня стало привернення уваги міжнародної спільноти до того, які непоправні збитки морю завдають забруднення води і глобальне потепління.

Міжнародний день економії або Всесвітній день заощаджень відзначають щороку 31 жовтня. 27 жовтня 1924 року представники ощадбанків з 29 країн зібралися в італійському Мілані на свій Перший міжнародний конгрес.

В останній день конгресу - 31 жовтня - народилась ідея, яка полягає в тому, щоб "на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн" щороку відзначати цей день як Всесвітній день заощаджень. Італійський професор Равізза проголосив цей день Міжнародним днем економії.

День Реформації – свято на честь заснування Євангелічної Церкви. Як свідчить історія, цього дня в 1517 році німецький реформатор Мартін Лютер прибив до дверей парафіяльної церкви міста Віттенберга свої знамениті "95 тез", започаткувавши тим самим початок широкої дискусії про дієвість індульгенцій, що в свою чергу стало початком Реформації у західному християнстві.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять святого Луки, якого вважають автором чотирьох Євангелій. Також він відомий як один із 70 апостолів і сподвижник апостола Павла. Згідно з переказами, Лука був покликаний на першу проповідь про Царство небесне, яку за свого земного життя проводив Ісус. Пізніше Лука супроводжував Павла у подорожах. Прийняв мученицьку смерть поблизу Фів. Написав за життя не лише 4 Євангелії, а й Дії святих апостолів. Крім того, згідно з історичними відомостями, саме Лука є першим іконописцем. Його роботою стала ікона Богоматері. Надалі Лука написав ікони Ченстоховської, Володимирської, Кікської, Сумельської Божої Матері. Саме тому Луку вважали покровителем усіх живописців.

Традиції:

У народі день Луки часто називали "Луків день". 31 жовтня намагалися обов'язково з'їсти хоч трохи цибулі, щоб зберегти здоров'я на весь наступний рік. Також влаштовували базари цибулі, хоча сама по собі торгівля цибулею не вважалася прибутковою. У день Луки вранці вирушали до церкви, щоб помолитися йому про добробут у родині. За допомогою до святого також зверталися городники.

Будинок чи квартиру цього дня прикрашали оберегами. Найкраще, якщо це будуть горіхи чи свічки. Їх потрібно помістити біля вікон, а також розкидати по кутках. Але найважливіше — гарбуз із запаленою всередині свічкою, який потрібно поставити навпроти вхідних дверей.

У цей день:

1815 - Британець Гемфрі Деві запатентував шахтарську лампу.

1902 - Прокладено перший телеграфний кабель через Тихий океан - з Канади до Австралії.

1903 - У Парижі відкрили перший Осінній салон, створений на противагу консервативному Паризькому салону.

1941 - На горі Рашмор (США) завершено спорудження найбільшої пам'ятки світу - 18-метрового скульптурного портрета чотирьох президентів США: Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Теодора Рузвельта та Авраама Лінкольна.

1952 - У Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.

1956 - Американський адмірал Дуфек став першою людиною, яка приземлилася літаком на Південному полюсі.

1961 - Почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція  - Придніпровська ГРЕС.

1968 - Президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В'єтнам.

1973 - Собор єпископів Української Автокефальної Церкви ухвалив постанову про єдність Української Православної Церкви.

1984 - Сикхський терорист убив прем'єр-міністра Індії Індіру Ганді.

1992 - Папа Римський Іоанн Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений зректися своїх поглядів під тиском суду інквізиції.

1995 - Україна завершила виконання умов договору про звичайні озброєння, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62.

1995 - Верховна Рада України ухвалила Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи.

1999 - У другий тур президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма та Петро Симоненко.

2011 - Згідно з розрахунками Фонду народонаселення ООН, на Землі народився 7-мільярдний мешканець.

2018 - В Індії відкрили найвищу статую на планеті - Статую Єдності.

Іменини: Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гавриїл, Давид, Юліан, Семен

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА