07:16 31.10.2021

У Японії відбудуться вибори до нижньої палати парламенту

3 хв читати
У Японії відбудуться вибори до нижньої палати парламенту

У Японії в неділю стартують вибори до палати представників - нижньої палати парламенту країни.

Японські ЗМІ зазначають, що на цих виборах вирішується питання, чи отримає коаліція нового прем'єр-міністра країни та голови Ліберально-демократичної партії (ЛДП) Фуміо Кісіди, затвердженого на цій посаді 4 жовтня, мандат на реалізацію заходів щодо боротьби з пандемією COVID-19 та продовження економічного курсу.

Це був найкоротший період між вступом прем'єр-міністра на посаду та розпуском нижньої палати в історії Японії після Другої світової війни.

Партія влади ЛДП та союзна їй партія "Комейто" спробують зберегти більшість у 465-місцевій палаті представників. Однак соціологічні дослідження показують, що хоча керівна коаліція, ймовірно, утримає більшість у палаті, тобто не менше 233 місць, проте ЛДП загрожує отримати місць менше, ніж раніше: до розпуску рішенням прем'єр-міністра палати 14 жовтня на ЛДП припадало 276 місць.

Водночас опитування громадської думки, проведене агентством "Кіодо", показало, що у 70 одномандатних округах переваги стосовно кандидатів керівної коаліції та до опозиційних кандидатів практично рівні. До того ж, 40% респондентів не визначились із вибором, що ускладнює прогнозування підсумків голосування, зазначають ЗМІ.

У суботу японські політичні лідери звернулись із фінальними зверненнями до виборців. Зокрема, Фуміо Кісіда, виступаючи у префектурі Сайтама, пообіцяв збільшити кількість ліжко-місць для лікування хворих на COVID-19, а також розпочати з грудня розподіл додаткових – бустерних – доз вакцини проти коронавірусу. Крім цього, він говорив про економічні перспективи.

"Ми відродимо японську економіку і гарантуємо, що її плодами насолодяться всі, а не лише обрані. Опозиція думає лише про перерозподіл, але без (економічного - ІФ) зростання згодом розподіляти буде нічого", - цитувало слова прем'єра видання "Майніті".

"Ці вибори - наполеглива боротьба, насправді, майже рівне суперництво", - водночас визнав він.

"Майніті" зазначає, що ЛДП, що править у Японії більшу частину часу за останні 60 років, зараз стикається з серйозною загрозою з боку Конституційно-демократичної партії (КДП) Японії, яка сформувала альянс із Комуністичною партією Японії та іншими опозиційними групами з метою просувати тих самих кандидатів у тих округах, де вдається вести електоральну боротьбу.

"Ми просимо вас винести вердикт про дев'ять років правління (прем'єр-міністрів - ІФ) Сіндзо Абе та Йосіхіде Суга", - заявив голова Комуністичної партії Кадзуо Сії, виступаючи з передвиборчою промовою в місті Тіба.

Він також розкритикував уряд за недостатньо ефективне, за його словами, реагування на епідемію COVID-19.

КДП та їхні союзники стверджують, що економічний курс "абеноміка", розроблений для виведення країни з тривалого періоду стагнації, що здійснювався при прем'єрах Сіндзо Абе і Йосіхіде Суга, призвів лише до зростання корпоративних доходів і біржового курсу, але не зарплат. КДП та інші опозиціонери закликають знизити споживчі податки та відмовитися від ядерної енергетики на користь відновлюваних джерел енергії.

У свою чергу керівна коаліція стверджує, що різниця між опозиційними партіями у поглядах на зовнішню політику та сферу безпеки роблять їх нездатними керувати країною. Також ЛДП та союзники планують збільшити оборонні витрати вдвічі - до 2% від ВВП - у світлі нарощування Китаєм військового потенціалу та ракетної загрози від КНДР, зазначає "Майніті".

"Ми не можемо дозволити такій нестабільній і ненадійній опозиції прийняти кермо влади", - сказав на мітингу в Токіо лідер "Комейто" Нацуо Ямагуті.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА