13:01 01.11.2021

На виборах мера Харкова Терехов балансує на межі 50% - паралельний підрахунок "ОПОРИ"

3 хв читати
На виборах мера Харкова Терехов балансує на межі 50% - паралельний підрахунок "ОПОРИ"

За секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова ("Блок Кернеса - Успішний Харків") проголосували приблизно 50% виборців на позачергових виборах міського голови Харкова, свідчать дані паралельного підрахунку Громадянської мережі "ОПОРА".

"За даними наших спостерігачів, пан Терехов отримує 50,06% голосів виборців (похибка трохи більша за 1%)", - сказав на брифінгу в понеділок координатор спостереження Громадянської мережі "ОПОРА" за виборами в Харківській області Микола Зінченко.

За його словами, колишній міський голова та самовисуванець Михайло Добкін показав другий результат - 28,21% (похибка 0,8%), кандидат від "Європейської солідарності", депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик набрав 5,6% (похибка 0,3%), а голова обласної організації "Національного корпусу", самовисуванець Костянтин Немічев - 4,45% (похибка 0,3%). Інші кандидати набрали менше ніж 4% кожен.

Паралельний підрахунок спостерігачі "ОПОРИ" проводили на 220 дільницях (трохи більше третини від загальної кількості виборчих дільниць у Харкові), які є репрезентативною вибіркою.

Зінченко не виключив можливості проведення другого туру виборів та запропонував дочекатися офіційних результатів голосування від міськвиборчкому.

"Найімовірніше, у Терехова буде щось у проміжку від 49 до 51%, що дасть нам можливість говорити про те, чи буде у нас повторне голосування", - сказав Зінченко.

Він зазначив, що спостерігачі "ОПОРИ" зафіксували також низку порушень. "Станом на 20:00 на майже 1,5% дільниць, на яких були наші спостерігачі, виборці демонстрували заповнені бюлетені. Також майже на 1,5% бюлетені видавали без паспортів або іншим особам. На такій самій кількості - фотографування бюлетенів. Черг та вкидання бюлетенів пачками не зафіксовано", - сказав Зінченко.

На його думку, порушення, зафіксовані спостерігачами "ОПОРИ" у день голосування, а також масштабне використання адмінресурсу (залучення бюджетників для агітації, використання ресурсів міськради для власного піару, піар на соціальних та інфраструктурних проектах тощо) могли вплинути на результат виборів. "Уся сукупність цих факторів та масштабне використання адмінресурсу може говорити про те, що в умовах низької явки результат першого місця, найімовірніше, міг би бути набагато нижчим. Цілком ймовірно, що використання адмінресурсу могло вплинути на результати виборів у Харкові", - сказав Зінченко.

Як повідомлялося раніше, згідно з результатами екзитполу, проведеного на замовлення Комітету виборців України соціологічним центром Human Research та компанією New Image Marketing (обидва входять до Харківської соціологічної мережі), у першому турі Терехова підтримали 53,8% тих, хто проголосував, його найближчого конкурента Добкіна - 24,5%. Сам Добкін скептично оцінив результати екзитполу і заявив, що насправді набрав 35%, а Терехов - 41%.

31 жовтня у Харкові відбулися позачергові вибори міського голови. Вони були призначені у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса, обраного міським головою на виборах восени 2020 року. За даними міськвиборчкому, явка становила 28,29%. На посаду міського голови претендують 10 кандидатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА