У київських ресторанах вакциновано майже 70% персоналу - профільна асоціація
Столичні ресторани готові до роботи в локдауні, вакциновано в середньому майже 70% персоналу, повідомила співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова агентству "Інтерфакс-Україна".
"Більшість ресторанних мереж провели вакцинацію свого персоналу. Неохоче прищеплюються молоді співробітники і ті, які вже перехворіли. Але загалом майже 70% персоналу вакциновано", - розповіла вона.
Незважаючи на високий рівень вакцинації, частина закладів розглядає можливість закриття першого тижня перебування столиці в "червоній" зоні.
"Багато закладів планують закриття на два-три найближчих дні чи тиждень. Причина - зниження відвідуваності. Наразі фіксується 20-50% звичайної посадки", - зазначила Насонова.
За словами експерта, відвідувачі побоюються дискомфорту від рейдів-перевірок ковідних сертифікатів. "На вході співробітнику ресторану мають на вимогу показувати будь-який із документів, прописаних у постанові Кабміну. Але перевіряти справжність у співробітників галузі можливості немає. Логічніше було б запровадити правила, аналогічні громадському транспорту: відповідальність - на клієнтові, лише він несе відповідальність за наявність та справжність цих довідок та сертифікатів", - каже експерт.
Насонова очікує, що закриття ресторанів та кафе триватиме не більше ніж тиждень. При цьому можливе незначне зростання доставки.
"За аналогією з Одесою, яка увійшла до "червоної" зони раніше, ринок адаптується до нових правил досить швидко. На відміну від попередніх локдаунів, не варто очікувати серйозного зростання замовлень на винос. Ймовірно, приблизно 10%. Серйозніше за новий локдаун вплине майбутня дощова погода", - вважає Насонова.