17:57 01.11.2021

Україна намагається залучити РФ в дипломатичний процес, а не "силові дії" – МЗС

2 хв читати
Україна намагається залучити РФ в дипломатичний процес, а не "силові дії" – МЗС

Росія під різними приводами ігнорує пропоновані Україною кроки щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, зазначає речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Україна намагається залучити Росію в дипломатичний процес. За сім років жителі тимчасово окупованих територій Донбасу вже побачили достатньо російських силових дій і горя. Саме тому наша держава постійно пропонує кроки щодо зрушення з місця мирного врегулювання. А Російська Федерація ігнорує їх під різними приводами", - сказав Ніколенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він зазначив, що МЗС України закликає РФ нарешті припинити мислити категоріями війни.

"Очікуємо сумлінного виконання нею домовленостей саміту лідерів "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, РФ – ІФ), досягнутих у Парижі в грудні 2019 року. Йдеться про відведення сил і засобів від лінії розмежування, дотримання режиму припинення вогню, розблокування роботи КПВВ, гарантування безпечного та надійного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всій території України, зокрема й на тимчасово окупованій території, і виконання інших положень підсумкового документа", - пояснив спікер зовнішньополітичного відомства.

Ніколенко наголосив, що Україна прагне миру, справедливості й поваги до міжнародного права.

"Ми готові до подальшої зустрічі в "нормандському форматі" без передумов, щоб рухатися далі. Сподіваємося, що на таку зустріч погодиться і Росія. Водночас українська сторона залишає за собою право відповіді на наступальні дії, обстріли, збройні провокації, як це передбачають додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року", - сказав він.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що РФ нібито спостерігає спроби української влади "створити провокаційну ситуацію і втягнути Москву в силові дії".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА