19:20 01.11.2021

Власник Дніпро-Бузької ВЕС бельгійська SREW N. V. ініціювала арбітраж проти України

4 хв читати
Власник Дніпро-Бузької ВЕС бельгійська SREW N. V. ініціювала арбітраж проти України

Зареєстрована в Бельгії відкрита акціонерна компанія SREW N. V., що є власником 75% статутного капіталу ТОВ "Дніпро-Бузька ВЕС", ініціювала арбітраж проти України, запит на арбітражний розгляд вона зареєструвала в Міжнародному центрі з урегулювання спорів (ICSID) 28 жовтня 2021 року.

Згідно з інформацією на сайті ICSID, відповідачами за позовом визначено Міністерство енергетики, Мін'юст і МЗС України.

Основою для арбітражу є порушення BIT Belgium-Luxembourg-Ukraine 1996, угоди між урядом України та Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом про взаємне заохочення та захист інвестицій від 20 травня 1996 року, зазначено в повідомленні.

Керуючий партнер консалтингової компанії Imepower, що працює, зокрема, на ринку "зеленої" енергетики, Юрій Кубрушко зазначив, що це друга компанія із сектора відновлюваної енергетики після Modus Energy International, яка розпочала повноцінний арбітраж проти України цього року.

Водночас він звернув увагу на відмінність причин, що сприяли ініціюванню арбітражів.

"Головною відмінністю кейса Srew N. V. від кейса Modus є те, що в першому випадку йдеться про ВЕС, яку не змогли побудувати через кризу в секторі ВДЕ, а Modus оскаржує погіршення умов роботи вже побудованих СЕС", - пояснив Кубрушко.

Згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), 10 липня 2019 року правління ЄБРР затвердило видачу кредиту на реалізацію проекту "Дніпро-Бузької ВЕС" розміром EUR51,8 млн, але потім банк відмовився від фінансування проекту. Наразі статус реалізації проекту фінансування будівництва Дніпро-Бузької ВЕС загальною вартістю EUR179,488 млн значиться на сайті ЄБРР як "скасований".

"Через кризу неплатежів від "Гарантованого покупця" на адресу ВДЕ-генерації та ворожого ставлення до інвесторів з боку держави в другій половині 2019-го – в першій половині 2020 років реалізацію проекту було зупинено", – висловив думку експерт.

За даними з відкритих джерел, власниками ТОВ "Дніпро-Бузька ВЕС" зі статутним капіталом 450 тис. грн є Бельгійська SREW N. V. (75%), що належить Saffelberg Investment, і кіпрська DB-WPS Limited (25%), бенефіціарами якої є українці Віктор Кузнєцов, Дмитро Стратієвський і Роман Шпанов. Кінцевими бенефіціарними власниками SREW N. V. зазначені бельгійці Йос Сльойс і Том Генсон.

Раніше у 2021 році заснована в Бельгії Томом Генсоном відкрита акціонерна компанія "Грінворкс Холдинг" продала інший свій проект у вітроенергетиці Україні – ТОВ "Придніпровські лани", що реалізовує проект спорудження ВЕС 73 МВт у Білозерському районі Херсонської області. Покупцем стала компанія CWP Europe - підрозділ міжнародної компанії з розвитку енергетичної інфраструктури CWP Global, що працює в Австралії та Європі.

Як повідомлялося, у березні компанія Modus Energy International, яка входить до складу литовської багатопрофільної компанії Modus Grupe, ініціювала проти України арбітраж за ретроспективне зниження "зелених" тарифів на суму близько EUR11,5 млн. Власник ТОВ "Болохівський Солар Парк 1", "Болохівський Солар Парк 2", а також ТОВ "Солар Залуква" стверджує, що Україна порушила договір про Енергетичну хартію, знизивши з 1 серпня 2020 року "зелені" тарифи, розмір яких був гарантований до кінця 2029 року, шляхом ухвалення закону №810-IX на 15%. Компанія просить арбітражний трибунал стягнути з України, зокрема, збитки, а також відсотки за ними та всі витрати на арбітражне провадження.

У липні 2019 року ЄБРР у рамках кредитної програми USELF-III на EUR250 млн з підтримки розвитку в Україні відновлюваної енергетики вирішив частково профінансувати будівництво Дніпро-Бузької ВЕС планованою потужністю 110 МВт в Олександрівці (Білозерський р-н Херсонської обл.).

ЄБРР уточнив, що одержувачем коштів у рамках проектного фінансування є спеціально створене підприємство ТОВ "Дніпро-Бузька ВЕС", що належить трьом спонсорам цього проекту - Akuo Energy SAS (Франція), Saffelberg Investment NV і Aeolus Invest NV (обидві - Бельгія), яке займатиметься ним від девелопменту до управління після запуску.

Загальна вартість проекту тоді оцінювалася в EUR188,64 млн. Проект мав складатися з 25 установок на узбережжі Дніпро-Бузького лиману номінальною потужністю 4,4 МВт кожна, які мала намір постачати компанія Nordex. У рамках проекту планувалося будівництво ЛЕП 150 кВ до підстанції "Посад-Покровська" протяжністю 27,3 км з 194 опор. Наприкінці 2018 року передбачалося, що будівництво ВЕС буде розпочато в 2019 році та триватиме близько 12 місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: Від початку доби відбулося 95 бойових зіткнень, більше половини - на Куп'янському та Покровському напрямках

Війська РФ завдали ракетного удару по Міжнародному аеропорту "Запоріжжя"

За добу окупанти випустили по Україні 14 ракет і близько 70-ти керованих авіабомб - Генштаб

Увечері окупанти обстріляли Михайлівку Бериславського району, відомо про двох поранених - Херсонська ОВА

На Донеччині через обстріли військами РФ протягом дня загинуло троє людей

У Харкові 27 травня - День жалоби за загиблими в результаті удару по будівельному гіпермаркету

У Києві в понеділок, 27 травня, лімітів е/е вистачить у середньому на 81% потреб

Найгарячішим напрямком є покровський в Донецькій області

Міноборони Швеції підтримує право України захищатися шляхом нанесення ударів по військових цілях на території РФ

Генштаб ЗС України: Різко зросла активність РФ на куп'янському напрямку, на покровському - не спадає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА