07:00 02.11.2021

2 листопада: Яке сьогодні свято

3 хв читати
2 листопада: Яке сьогодні свято

2 листопада – Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, кубок Мельбурна в Австралії, у католиків – День усіх покійних вірних, день працівників культури Киргизстану, а в православному календарі пам'ять святого Артемія Антіохійського. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, яких робити не можна.

У світі, 2 листопада, відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Дату засновали у 2013 році резолюцією Генасамблеї з метою привернути увагу світової спільноти до тривожної ситуації, яка обмежує можливості журналістів виконувати свою роботу та підриває право суспільства на отримання достовірної інформації.

Дата була обрана на згадку про двох французьких журналістів, які за завданням редакції висвітлювали перебіг збройного конфлікту в Малі – Гіслен Дюпон і Клод Верлон. Їх викрали і вбили бойовики 2 листопада 2013 року.

Кубок Мельбурна називають "стрибками, які зупиняють націю". Він перетворився на свого роду національний інститут, що генерує суперечки та викликає більше інтересу, ніж будь-які інші стрибки в країні.

Перший Кубок Мельбурна був проведений у листопаді 1861 року. Тоді у стрибках брало участь 17 коней. Призовий фонд - 170 фунтів стерлінгів і золотий годинник. Сьогодні Кубок Мельбурна — найбільш престижний двомильний гандикап у світі та найдорожчий кубок в Австралії із призовим фондом у 8 млн. австралійських доларів. Лише на ставках (а ставку цього дня робить майже кожен австралієць) заробляють кілька мільйонів доларів. Стрибки проводяться під егідою Victoria Racing Club (Клуб стрибків штату Вікторія) у Флемінгтоні, передмісті Мельбурна.

День Кубка Мельбурна – найбільш знаменитий вівторок Австралії. Неважливо, чим австралійці займаються — о 3.20 дня (за східно-австралійським часом) першого вівторка листопада люди повсюдно зупиняються, щоб послухати сигнал початку стрибків або подивитися їх у телевізорі.

Традиційно, 2 листопада, за Днем усіх святих, католицька церква відзначає День поминання усіх покійних вірних. На відміну від Дня всіх святих, це насамперед поминання померлих рідних і близьких. Тому його ще називають День усіх душ.

Вшанування мертвих є невіддільною частиною історії людства з самого її початку. Воно входить органічною складовою у вірування як первісної, так і сучасної людини. Прояви його різноманітні. З одного боку, це шанування, віра в охоронну силу духів померлих предків, з іншого боку — страх їхньої помсти.

Католицька релігія вважає дотримання обрядів поминання важливим обов'язком усіх вірян. День поминання померлих ґрунтується на догматі католицизму про чистилище. Люди повинні пам'ятати тих, хто пішов із життя, але перебуває в чистилищі і зобов'язаний очиститись від гріхів. Скоротити термін очищення допоможуть добрі справи і молитви, покаяння тих, хто живе і пам'ятає про покійних.

У православній церкві 2 листопада вшановується пам'ять святого Артемія Антіохійського, який жив у IV столітті і відомий як християнський святий. Перекази свідчать, що сам Артемій спочатку був воєначальником під час правління імператора Костянтина Великого.

Бездоганною службою він заслужив на посаду намісника Єгипту. Незабаром після смерті імператора до влади прийшов Юліан Відступник, який ініціював переслідування християн. Артемій виступив із критикою цієї політики, за що був заарештований і підданий мукам. Антіохійська дияконіса Аріста перевезла тіло Артемія до Константинополя, де його поховали на території храму Іоанна Предтечі.

1073 року частка мощей мученика Артемія потрапила до Києво-Печерської лаври, де знаходиться там і донині. Артемію часто молилися про позбавлення випадкової загибелі, вважали його покровителем хворих і немічних, отаманів і воєначальників.

Прикмети:

Сніг випав на суху землю - незабаром встановиться тепла погода;

Модрина скинула голки – дуже скоро випаде сніг і лежатиме до весни;

На деревах іній – рік буде неврожайним;

Іменини: Олександр, Артемій, Герасим, Герман, Іван, Ірина, Зосим, Леонід, Матрона, Михайло, Микола, Павло, Петро.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА