07:04 02.11.2021

Віце-прем'єр-міністр Молдови заявив, що переговори щодо постачання газу з "Газпромом" були складними, але конструктивними

2 хв читати
Віце-прем'єр-міністр Молдови заявив, що переговори щодо постачання газу з "Газпромом" були складними, але конструктивними

Віце-прем'єр-міністр, міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спину заявив, що переговори з "Газпромом" про умови постачання газу до Молдови, що відбулися минулого тижня, були дуже складними, але конструктивними.

"Я не знав, як пройдуть переговори і скільки вони триватимуть. Я купив квиток до Санкт-Петербурга в один кінець. Щодня замовляв квиток назад, а потім відкладав, оскільки переговори тривали. Першого дня, коли ми прилетіли, переговори почалися о четвертій годині дня і тривали до п'ятої ранку. Я дуже вдячний команді "Молдовагаз" та представникам "Газпрому", які виявили терпіння та професіоналізм", - сказав Спину в понеділок увечері під час передачі в прямому ефірі телеканалу PROTV-Chisinau.

Він назвав главу "Газпрому" Олексія Міллера "дуже приємним і цікавим переговорником".

"Ми обговорили весь спектр проблем, які накопичувалися роками. Я задоволений, що ми знайшли компроміс і дійшли підписання підсумкового протоколу та продовження договору про постачання газу. Це компроміс, який влаштовує обидві сторони", - сказав віце-прем'єр.

Відповідаючи на запитання ведучої, він визнав, що в ході переговорів були моменти, коли здавалося, що угоди не буде досягнуто, і Молдові доведеться купувати газ дорожчий із альтернативних джерел.

"Таке відчуття було. І ми були готові і до цього варіанту, уряд уже доручив державній компанії "Енергоком" купувати газ із альтернативних джерел. І ці закупівлі вже здійснювалися минулого тижня. Але, зрештою, ми знайшли порозуміння щодо нагальних проблем. Тепер потрібно засвоїти уроки і рухатися далі", - наголосив Спину.

Відповідаючи на запитання щодо допомоги Молдові у переговорах із боку Заходу, він сказав, що йому про це невідомо.

"Я не знаю, за столом переговорів була наша делегація та делегація "Газпрому". За контакти на найвищому рівні відповідала президент Майя Санду. Ми вели переговори, робили свою справу", - заявив Спину.

Раніше повідомлялося, що у понеділок колишній прем'єр-міністр Молдови Іон Стурза написав у соціальних мережах, що "зовнішні партнери Молдови активно підключилися до вирішення проблеми забезпечення Молдови газом". За його даними, вирішальну роль у досягненні результату на переговорах відіграли голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА