17:11 02.11.2021

ЄСПЛ розпочав розгляд скарги Януковича проти України

2 хв читати
ЄСПЛ розпочав розгляд скарги Януковича проти України

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду скаргу екс-президента України Віктора Януковича, який заявив про упереджене ставлення до нього українського правосуддя і відмову України розслідувати замахи на нього.

У комунікації ЄСПЛ, оприлюдненій 2 листопада, зазначається, що скаргу було подано в жовтні 2015 року. Восени 2021 року суд розпочав розгляд заяви Януковича та звернувся до уряду України з проханням письмово прокоментувати висунуті претензії.

У скарзі Янукович, зокрема, заявляє про те, що у 2014 році сталася низка замахів на його життя. Йдеться про події 21 лютого 2014 року, коли невідомі намагалися затримати транспортні засоби зі складу кортежу, який прямував у бік Харкова. Кортеж, що проїхав через Київську, Черкаську, Полтавську та Харківську області, проминув п'ять блокпостів. На перших трьох блокпостах було зроблено спроби заблокувати автомобілі. На останніх двох блокпостах обстріляли машини. Було пошкоджено три машини й поранено солдата, який входив в ескорт, зазначається в заяві Януковича.

Янукович також стверджує, що того самого дня на блокпосту біля Умані невідомі відкрили вогонь по автомобілях зі складу кортежу, що прямував у бік Криму.

"Заявник не їхав із кортежами під час можливих нападів", - зазначається в оприлюдненому документі.

10 грудня 2014 року адвокат Януковича написав до низки державних органів, запитуючи, чи розглядається кримінальна справа про замах на життя екс-президента. Міністерство внутрішніх справ України відповіло 26 грудня 2014 року, що воно не отримувало жодних заяв або звітів про можливі замахи на життя Януковича в період з 21 лютого 2014 року по 23 лютого 2014 року і що ніякі дані не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 23 грудня 2014 року Київська обласна прокуратура підтвердила, що вона не розпочинала жодних кримінальних справ, які стосуються можливих замахів.

26 січня 2015 року адвокат звернувся до Генеральної прокуратури з заявою про вчинення замахів, проте 31 січня 2015 року прокуратура повідомила про відмову розпочати розслідування, оскільки не було представлено достовірної інформації про можливі замахи.

У скарзі екс-президент також повідомляє, що розслідування, яке проводиться проти нього в Україні, є занадто тривалим. Крім того, оскільки розслідування проводилося заочно, воно "не є ні незалежним, ні неупередженим", і стверджує, що судовий розгляд за його відсутності не був справедливим.

Також Янукович вважає порушенням презумпції невинуватості осудливі заяви українських посадовців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА