07:00 03.11.2021

3 листопада: Яке сьогодні свято

4 хв читати
3 листопада: Яке сьогодні свято

3 листопада в Україні святкують День ракетних військ та артилерії і день інженерних військ, відзначають Всесвітній день сендвіча та день домогосподарки, у Японії – день культури, на Мальдівах – день перемоги, а в Панамі – День незалежності. А ще цього дня на екрани вперше вийшов найбільш відомий монстр у світовій історії – Ґодзілла.

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Щороку, 3 листопада, в Україні відзначають День інженерних військ. Свято затверджено Указом Президента 27 жовтня 1999 року на знак визначних заслуг саперів, ветеранів і воїнів-інженерів України. Щороку інженерні війська залучаються до ліквідації наслідків стихійних лих, зокрема, повеней у західних регіонах України, захисту мостів та гідротехнічних споруд під час льодоходу, проведення рятувальних робіт.

Для України цього дня дуже важливо привітати представників інженерних військ. Адже вони є єдиними свого роду, для яких війна ніколи не закінчується. Саме інженерні війська з перших днів трагедії на ЧАЕС почали виконувати невідкладні роботи, спрямовані на ліквідацію наслідків цієї глобальної катастрофи.

Також сьогодні у військових ще одне свято – День ракетних військ та артилерії. Професійне військове свято українських ракетників та артилеристів приурочене до дня, коли в роки Другої Світової війни, 3 листопада 1943 року, за високої щільності артилерії на ділянці прориву оборони противника, було розпочато операцію зі звільнення столиці України – міста Києва. Його відзначають на підставі Указу Президента від 31 жовтня 1997 року.

У Японії цього дня відзначають державне свято День культури чи Бунка-но хі. Спочатку цього дня відзначався день народження імператора Мейдзі, який до 1912 року зробив із технологічно відсталої феодальної країни одну з найбільш потужних держав світу. Однак після війни зв'язок цього свята з особистістю імператора почав поступово зменшуватися. І сьогодні цього дня в Японії відбуваються традиційні мистецькі виставки, вистави та паради. Також відчинені двері всіх музеїв.

День Перемоги святкують на Мальдівах. Цього дня 1988 року група терористів зі Шрі-Ланки, прихильників екс-президента Ібрагіма Насіра, спробувала повалити офіційний уряд держави. Проте спроба перетворилася на поразку.

3 листопада у багатьох країнах світу відзначають День сендвіча. Всесвітньо відомий бутерброд із начинки між двома підсмаженими шматочками хліба отримав своє ім'я на честь Першого лорда Адміралтейства Джона Монтегю, графа Сендвіча. Злі язики стверджують, що лорд був затятим картярем, настільки азартним, що він не міг відірватися від гри, навіть щоб поїсти. Тому і попросив одного разу слугу покласти йому холодне м'ясо між двома шматочками підсмаженого хліба, щоб можна було "їсти без ножа та виделки". Інші гравці попросили "те саме, що й Сендвічу". Так прізвище і "приросло" до закуски.

У 1954 році в Японії відбулася прем'єра фільму "Ґодзілла" японського режисера Ісіро Хонда. Сьогодні цей персонаж є головним героєм близько трьох десятків кінокартин лише японського виробництва. Перший Ґодзілла, що прокинувся з анабіозу після випробувань водневої бомби і внаслідок цього мутував, був монстром, який рушив усе навколо себе. Однак поступово персонаж перестав бути однозначно негативним. Остаточно Ґодзіллу-руйнівника на Ґодзіллу-рятівника перетворили в Голлівуді.

У 1957 році з космодрому Байконур на радянському космічному кораблі Супутник-2 в космос був запущений перший у світі собака - Лайка. Завдяки датчикам, прикріпленим до тіла тварини, фахівці встановили, що собака здійснив чотири оберти навколо землі, але після, на жаль, помер від перегріву.

Міжнародний день косплею відзначають щороку, 3 листопада. Косплей, скорочення від англійського costume play – "костюмована гра" – популярне хобі, яке полягає у перевдяганні в костюми та передання характеру або міміки персонажів комп'ютерних ігор, кінематографа, літератури, коміксів, аніме та манги. Як правило, це захоплення містить виготовлення костюма і елементів атрибутики обраного персонажа.

У православній церкві сьогодні вшановують пам'ять преподобного Іларіона Великого. Іларіон Великий жив у ІІІ-ІV ст. на території Палестини. Спочатку святий осягав науки в Олександрії, а потім повернувся на батьківщину і вирішив піти до самітників, які мешкали неподалік Гази. Саме Іларіона Великого вважають засновником перших монастирів у Палестині. Він опікувався проповідництвом, а наприкінці свого життя вирішив вирушити до Єгипту, де й помер після того, як вклонився могилі Антонія Великого. Помер Іларіон на острові Кіпр, до того ж передбачив свою смерть задовго до того, як вона прийшла.

Прикмети:

Якщо на Іларіона випаде сніг, наступний рік буде врожайним.

Якщо дим йде вгору, значить погода буде ясною та сонячною.

Якщо захід сонця червоний, а після нього ясне зоряне небо, то треба чекати мороз та ясну погоду.

Іменини: Олександр, Олексій, Анатолій, Аркадій, Георгій, Дем'ян, Костянтин, Микола, Сергій, Федір, Яків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА