20:32 02.11.2021

Плани боснійських сербів сформувати власну армію загрожують цілісності Боснії і Герцеговини - Крістіан Шмідт

2 хв читати

Верховний представник міжнародного співтовариства з питань Боснії і Герцеговини Крістіан Шмідт заявив про неминучу небезпеку для цієї країни в разі, якщо боснійські серби насправді реалізують озвучені раніше плани про формування власної армії, пише у вівторок британська The Guardian.

У доповіді, доступ до якої отримало видання, Шмідт висловив думку, що така ситуація становить "загрозу існуванню країни в післявоєнний період (ідеться про громадянську війну в Боснії і Герцеговині 1992-1995 рр. - ІФ)".

"Якщо збройні сили Боснії і Герцеговини розваляться на дві або більше армій, міжнародна присутність там потребуватиме переоцінки. Відсутність відповіді на цю ситуацію поставила б під загрозу Дейтонські угоди (що поклали в 1995 році кінець активним бойовим діям у Боснії і Герцеговині - ІФ), водночас це може позначитися і на регіоні з перспективами подальшого поділу та конфлікту", - зазначив Шмідт.

Наприкінці вересня керівництво боснійських сербів заявило про намір сформувати армію Республіки Сербської (у складі Боснії і Герцеговини).

"Ми відкличемо згоду на формування спільних збройних сил" на голосуванні в скупщині (парламенті) республіки, повідомив тоді місцевим журналістам член президії Боснії і Герцеговини від Республіки Сербської Мілорад Додік.

За його словами, армія може бути сформована "протягом кількох місяців".

"Це рівнозначно відокремленню без фактичного проголошення", - йдеться в доповіді Шмідта. На його думку, дії Додіка підривають мир і стабільність не лише Боснії і Герцеговини, а й усього регіону.

Наразі виконання миротворчої місії в Боснії і Герцеговині лежить на силах ЄС, тоді як у Сараєві формально розміщене і представництво НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відсутність чиновника на роботі у зв'язку з військовою агресією РФ не є поважною причиною для прогулів - Верховний Суд

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА