20:47 02.11.2021

ВР ухвалила закон про впровадження розрахунків за газ в енергетичних одиницях

2 хв читати
ВР ухвалила закон про впровадження розрахунків за газ в енергетичних одиницях

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 2 листопада ухвалила 250 голосами "за" в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії".

Документ набуде чинності з 1 травня 2022 року.

"З 1 травня 2020 року ми відійдемо від радянської системи обчислення обсягів природного газу та перейдемо до європейської методики обчислення в кіловат-годинах. Споживач нарешті зможе платити не за об'єм газу, а за його якість і ефективність", – пояснив під час засідання народний депутат Андрій Жупанін.

Крім того, за словами нардепа, ухвалення закону дасть змогу українським споживачам забути про так звані морозні коефіцієнти, які донараховували споживачам оператори газорозподільних мереж.

Жупанін також повідомив, що з моменту ухвалення закону члени об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) оплачуватимуть газ за тим самим тарифом, що й населення.

Згідно з документом, розрахунки на ринку природного газу під час приймання-передачі до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу, надання послуг із транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу або послуг установки LNG здійснюються за обсягом природного газу в одиницях енергії, яка визначається за вищою теплотою згоряння.

Одиницею вимірювання енергії природного газу є кіловат-година (кВт-год).

Визначення обсягу природного газу в одиницях енергії на ринку природного газу здійснюється шляхом вимірювання обсягу газу в одиницях енергії, а також шляхом переведення обсягу газу в одиницях об'єму (кубічних метрах) в обсяг природного газу в одиницях енергії (кіловат-години), що визначається за відповідним маршрутом згідно з Кодексом газотранспортної системи та Кодексом газорозподільних систем, затверджених регулятором.

Відповідно до закону, Оператор ГТС України (ОГТСУ) з дня набуття чинності законом здійснює перерахунок обсягів послуг із транспортування та зберігання (закачування та відбору) природного газу, визначених в одиницях обсягу (кубічних метрах), в обсяги, визначені в одиниці енергії, з застосуванням коефіцієнта, що відповідає значенню більш високої теплоти згоряння природного газу 10,35 кВт-год/куб. м.

Закон також зобов'язує "забезпечувати надання в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії інформації про спожитий споживачем обсяг теплової енергії в кіловат-годинах (кВт-год)".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА