08:35 03.11.2021

Справа про напад в Укрексімбанку пішла в суд без ключових доказів – адвокат

3 хв читати
Справа про напад в Укрексімбанку пішла в суд без ключових доказів – адвокат

Прокуратура передала до суду матеріали у справі про напад на журналістів програми "Схеми" у кабінеті голови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, не долучивши до них ключових доказів проти обвинувачених – оригіналів аудіозапису події та відновленого журналістами відео нападу, повідомило видання "Радіо Свобода" з посиланням на адвоката журналіста та оператора "Схем" Анатолія Попова.

"Сьогодні (2 листопада - ІФ) зазначену справу відправили в суд, але в ній відсутні ключові докази. Це ставить під реальну загрозу можливість доведення вини обвинувачених у скоєному правопорушенні", – заявив Попов.

Крім того, за словами адвоката, у процесі підготовки обвинувального акта з нього зникла найтяжча, 146 стаття Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), яка карається обмеженням волі терміном до трьох років або позбавленням волі на той самий термін.

"Як нам стало відомо, розслідування справи за статтею 146 про незаконне утримання журналістів у приміщенні банку було закрито. А лише ця стаття вважається саме кримінальним злочином. Інші дві статті, за якими справа пішла в суд, – це кримінальні проступки, згідно з якими і порядок розслідування спрощений, і відповідальність значно менша. Ми будемо оскаржувати рішення про закриття справи в частині 146 статті", – зазначив Попов.

Раніше у вівторок Київська міська прокуратура повідомила, що обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів телепрограми "Схеми", направлено до суду для розгляду по суті.

За її даними, дії колишнього голови правління банку та прес-секретаря кваліфіковані за ч. 1, 3 ст. 171 Кримінального кодексу України (незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку зі своєю професійною діяльністю, вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища).

Дії двох інших співробітників банку, а саме керівника департаменту банківської безпеки та начальника управління внутрішньої безпеки цивільного захисту та охорони, кваліфіковані за і ч. 1, 3 ст. 171, і за ч. 1 ст. 126 КК України (умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень).

Як повідомило раніше "Радіо Свобода", 4 жовтня на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне із запитань, яке не сподобалось. Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 КК.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства й, у свою чергу, звинуватив їх у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, у діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Згодом Мецгер вибачився за напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку.

Наглядова рада Укрексімбанку 6 жовтня відсторонила голову правління Мецгера на період розслідування нападу на журналістів і призначила виконувачем обов'язків голови банку члена правління Сергія Єрмакова.

11 жовтня Мецгеру, а також двом іншим фігурантам справи про напад на журналістів обрали запобіжний захід. Мецгера відправили під нічний домашній арешт. Того самого дня він написав заяву про звільнення з посади. 2 листопада прес-служба Київської міської прокуратури повідомила, що прокурори передали до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, яких підозрюють у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми "Схеми".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА