13:17 03.11.2021

Рада усунула неузгодженості в законі про деолігархізацію

2 хв читати
Рада усунула неузгодженості в законі про деолігархізацію

Верховна Рада усунула неузгодженості у тексті ухваленого закону про деолігархізацію (законопроект №5599).

Так, більшість народних депутатів на пленарному засіданні у середу підтримали усунення неузгодженостей у статтях 5, 7 та 9 закону.

Відповідно до пропозицій, оприлюднених у порівняльній таблиці на сайті парламенту та за які проголосували депутати, органом, який ухвалює рішення про визнання особи олігархом, є Рада національної безпеки та оборони України (РНБО). Водночас РНБО уповноважена і на виключення будь-кого з відповідного реєстру.

Крім того, Верховна Рада підтримала пропозицію першого віце-спікера Олександра Корнієнка щодо того, що законопроект має підписувати голова ВР Руслан Стефанчук.

Як повідомлялося, парламент 23 вересня ухвалив у другому читанні та в цілому президентський законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Пізніше комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки звернувся до спікера з проханням поставити на переголосування ухвалений 23 вересня закон про олігархів №5599 у зв'язку з юридичною колізією, що виникла. Як пояснив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк, народні депутати врахували одночасно три правки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно з 398-ю поправкою, рішення про визнання особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас у 406-й поправці рішення про визнання олігархом ухвалює Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Як випливає з електронного протоколу, поправки 396 та 398 не було окремо винесено на голосування щодо їх підтримки.

Головуючий на пленарному засіданні заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки 396 і 398 серед автоматично відхилених.

Законопроект №5599 у другому читанні розглядали за спеціальною процедурою і вносили лише 13 поправок, схвалених профільним комітетом (з питань нацбезпеки), решта поправок вважалася автоматично відхиленою, і про це щоразу під час голосування повідомляв Стефанчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА