14:19 03.11.2021

Виставка кримськотатарського мистецтва відкриється 5 листопада у Кримському домі

2 хв читати
Виставка кримськотатарського мистецтва відкриється 5 листопада у Кримському домі

Виставка першої державної колекції кримськотатарського прикладного мистецтва відкриється у п'ятницю, 5 листопада, у Кримському домі у Києві.

"Колекція є унікальною, вона представлена з багатьох сегментів нашої культури, ремесел, які, на жаль, протягом 200 років практично були знищені, і наше відродження розпочалося після повернення нашого народу на Батьківщину", - сказав керівник мультидисциплінарного проекту "Шлях Крим/Yol Qırım" Рустем Скибін на конференції у Києві в середу.

За його словами, у цій колекції будуть представлені ювелірні мистецтва, кераміка, вишивка, ткацтво, карбування, кування та національні костюми.

"Колекція повноцінна, загалом буде понад 200 предметів, і багато предметів буде представлено вперше. Наприклад, це ковальська справа, ножі, які ніколи до цього не робили", - додав Скибін.

Він зазначив, що надалі колекція буде передана Національному музею народної архітектури та побуту України.

"Виставка у Кримському домі складається з багатьох залів, у яких ми хотіли б показати цілісність нашої історії, культури, утворення держави, історію, релігію. Кожен зал у нас розбитий на теми. Куратор та співкуратор виставки - Влодко Кауфман, відомий художник. Перший зал у нас представлений державністю, другий - спадкоємністю, третій - традиція, четвертий - релігія, п'ятий - освіта, шостий - дитяча зона", - розповів Скибін.

Директор державного підприємства "Кримський дім" Ахтем Сеітаблаєв звернув увагу на те, що за всі часи незалежності України на території материкової України не було жодного музею, який висвітлював би історію, традиції кримських татар.

"Наразі ми на шляху до створення однієї зі своїх мрій, а саме спорудження кримськотатарської садиби на території музею етнографії та побуту. Це будівля заможної кримськотатарської родини з декількома майстернями, в яких в режимі live, тобто тут, на очах відвідувачів, створюватимуться традиційні напрацювання кримськотатарських майстрів. Це і ковальська справа, і шорництво, і вишивка, і традиційна кухня", - пояснив він.

За словами Сеітаблаєва, також буде збудовано невелику мечеть.

"Насамперед ця виставка - для сімейного перегляду. Тобто своєю метою ми ставили такий контекст, щоб і маленька дитина, і доросла людина отримали максимум з того можливого, що ми можемо розповісти про Крим, кримських татар, їхні традиції, освітні, демократичні традиції. Напевно, ви знаєте, що право голосу на виборах першими в Європі отримали саме жінки-кримські татарки", - розповів він.

Виставка у Кримському домі відкриється о 17:00 5 листопада і триватиме рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА