20:04 03.11.2021

Кабмін уніфікував методику розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок

2 хв читати
Кабмін уніфікував методику розрахунку нормативної грошової оцінки земельних ділянок

Кабінет міністрів встановив єдину методику розрахунку показника нормативної грошової оцінки (НГО) земельних ділянок, яку використовуватимуть державні відомства для деяких операцій із землею, для спрощення і полегшення оцінки земель.

Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні в середу.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, колишня методика складалася з трьох різних методичних підходів: принципу оцінки НГО в населених пунктах (ухвалено в 1995 році), а також принципів для земель несільськогосподарського призначення (2011 рік) і земель с/г призначення (2016 рік).

"Результатом розірваності методичного поля оцінки виникають значні диспропорції в показниках оцінки, необхідність складання трьох видів технічної документації по НГО в межах громад, що суттєво ускладнює проведення оцінки і збільшує витрати на неї", – йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Ухвалений Кабміном уніфікований підхід визначає НГО як множення площі земельної ділянки, що потребує оцінки, на норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) і п'яти коефіцієнтів, що залежать від розташування, призначення і якості конкретного земельного активу.

Отже, на НГО ділянки впливатимуть близькість її розташування до великих міст, близькість до курортно-рекреаційних об'єктів, вплив радіаційного забруднення, зональних чинників розташування ділянки та її цільового призначення.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, її реалізація спростить розробку техдокументації для наповнення Держземкадастру даними про НГО земель, і дасть змогу територіальним громадам повномасштабно провести оцінку НГО на своїй території.

Під час обговорення постанови зауваження до методики висловив голова Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан. За його даними, реалізація постанови в запропонованому до розгляду вигляді завдасть збитків місцевим бюджетам, які вже оплатили проведення НГО за старою методикою.

Водночас міністр агрополітики Роман Лещенко на спростування цього заявив, що постанова почне діяти з 2022 року і не вплине на діяльність територіальних громад.

Міністр пообіцяв у майбутньому опрацювати і врахувати зауваження АМУ, а методика розрахунку НГО була ухвалена в запропонованому до розгляду вигляді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА