07:00 04.11.2021

4 листопада: Яке сьогодні свято

6 хв читати
4 листопада: Яке сьогодні свято

4 листопада у світі святкують день добра, день дорожнього регулювальника, день здорового глузду та день якісної роботи. В Україні – день залізничника, а в Італії – день перемоги у першій світовій війні. У Британії ніч Гая Фокса, в Панамі день прапора, а в США національний день цукерок. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Сьогодні працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято. День залізничника встановлений Указом Президента України №1140/2002 від 11 грудня 2002 року.

Днем залізничника ця дата стала з ініціативи працівників Львівської залізниці. Виявляється, саме 4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, на територію сучасної України — до Львова — прибув перший потяг, який мав назву "Ярослав". У нинішньому розумінні "Ярослав" був поїздом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів.

У Великій Британії понад чотири століття в ніч з 4 на 5 листопада святкують ніч Гая Фокса або Ніч феєрверків. Насправді це свято – символ порятунку монархії і день страти змовників, одного з яких звали Гай Фокс. Цей дворянин був одним із учасників "Порохової змови" 1605 року, метою якої був військовий переворот у Великій Британії.

Змовникам не вдалося втілити у життя задумане. Про те, що у підземеллях парламенту планують підірвати величезні діжки з порохом, стало відомо у королівському оточенні. У ніч проти 5 листопада у підземеллі схопили Гая Фокса. Він не був ватажком перевороту, але був відповідальним за підрив діжок, оскільки розбирався у вибухових речовинах. Гая Фокса помістили до Тауера і стратили за кілька днів разом із іншими змовниками. Його ім'я стало символом замаху на королівську владу.

Православна церква 4 листопада святкує День Казанської ікони Божої Матері. Це свято відзначають двічі на рік: 21 липня та 4 листопада. Люди вірять, якщо щиро звернутися з молитвою до Пресвятої Богородиці саме цього дня, то молитва матиме унікальну силу.

У цей день:

1708 - Гетьман Іван Мазепа оголосив Петру I про свій перехід на бік Шведської імперії та розпочав маневр для з'єднання з військами Карла XII.

1844 - У Львові утворена Технічна Академія, з 1920 - Львівська політехніка.

1848 - У Лондоні відкрилася перша у світі підземна електрична дорога - метро. З 1890 замість тунелів дрібного закладення стали будувати лінії з електричною тягою, які в центрі міста проходять у тунелях глибокого закладання, а на околицях виходять на поверхню. Перша у світі підземна електрична дорога – Північна лінія на ділянці Стоквелл – Кінг Вільям-Стрит. Відкрив рух і першим пасажиром став принц Вельський, майбутній король Великої Британії Едуард VII. Перша електрична лінія завдовжки шість кілометрів називалася Metropolitan Railway, тобто "столична залізниця". Скорочення цієї довгої назви до п'яти букв і породило всім нам знайоме "метро". Нині лондонський метрополітен включає 270 станцій, протяжність колій - понад 400 кілометрів.

1879 - Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат. Раніше не завжди торговці могли достеменно визначити власні прибутки. Часто відомості, які надаються найманими працівниками в щоденних гросбухах, не відрізнялися точністю і виявлялися неповними і недостовірними. А у власника підприємства не було жодної можливості викрити своїх підлеглих у несумлінності. Це давало найширші можливості для розкрадань, особливо у великому товарообігу. Хазяїн маленького кафе в американському місті Дейтон, штат Огайо, Джеймс Рітті опинився саме в такій ситуації. Його заклад був популярним, потік відвідувачів не закінчувався, але кафе майже не приносило прибутку. Як з'ясувалося, причиною цього було злодійство буфетників. Одного разу Рітті відправився відпочивати до Європи і, прогулюючись судном корабля, заблукав у машинне відділення, де звернув увагу на пристрій, який автоматично відраховував кожен оборот рухового валу. Рітті зрозумів, що такий пристрій може фіксувати кожну покупку в барі чи кафе. Повернувшись додому, він разом із братом сконструював найпростіший касовий апарат, запатентований 4 листопада 1879 року. Рітті також вигадав пристосування, що фіксувало кожну грошову операцію на паперовому рулоні. Тепер господар міг звірити суму готівки в касі із сумою, позначеною на рулоні, і точно дізнатися, скільки було зроблено покупок за день.

1899 - Опублікована книга Зигмунда Фрейда "Тлумачення сновидінь".

1918 — У ніч із 3 на 4 листопада розпочалися польсько-українські бої за Перемишль.

1922 - Виявлено гробницю фараона Тутанхамона. Тутанхамон - фараон XVIII династії єгипетських фараонів, що правив у 1347-1337 до н. е. Гробниця Тутанхамона розташована в Долині Царів, і це єдина майже не розграбована усипальниця. Вона була виявлена двома англійцями – єгиптологом Говардом Картером та археологом-аматором лордом Карнарвоном. У гробниці збереглися численні прикраси, а також саркофаг із чистого золота із муміфікованим тілом фараона.

4 листопада 1922 року було розчищено вхід у гробницю. Печатка на дверях виявилася непошкодженою, що вселяло надії на можливість здійснення найбільшого археологічного відкриття століття. Картер і Карнарвон стали першими за три тисячоліття людьми, що спустилися до могили. Після тривалих розкопок 16 лютого 1923 Картер спустився в "Золотий чертог" - похоронну камеру гробниці, де зберігався сам саркофаг фараона. Серед начиння та інших предметів, похованих з фараоном, було виявлено безліч зразків мистецтва Амарнського періоду. Власник виявлених скарбів, тоді ще практично невідомий юний правитель Єгипту, одразу перетворився на об'єкт підвищеної уваги, а феноменальне відкриття не тільки зробило його ім'я загальновідомим, а й викликало черговий сплеск зацікавленості до єгипетської цивілізації у світі. Лорд Джордж Карнарвон, який фінансував розкопки, помер 5 квітня 1923 року в каїрському "Континенталі" від запалення легенів, проте практично одразу з’явилися містифікації навколо його смерті. У наступні роки преса підігрівала чутки про "прокляття фараонів", що нібито призвело до загибелі першовідкривачів гробниці. Усього було 22 "жертви прокляття", 13 з яких безпосередньо були присутні при розтині гробниці. Однак факти свідчать про те, що докази "прокляття" були зроблені для досягнення газетної сенсації: абсолютна більшість учасників експедиції Картера досягла похилого віку, середня тривалість їхнього життя становить 74,4 роки. Одна з найпопулярніших теорій, які намагаються проаналізувати загибель учасників експедиції, пов'язує її з грибком або іншим мікроорганізмом, що був в усипальниці, що пояснює зокрема той факт, що першим помер астматик лорд Карнарвон.

1940 - Президія Верховної Ради СРСР встановила кордон між Молдавською та Українською РСР, внаслідок чого 8 із 14 районів колишньої Молдавської АРСР залишилися у складі України.

1946 - Підписано китайсько-американський Договір про дружбу та взаємну торгівлю.

1950 - У Римі держави-члени Ради Європи підписали Конвенцію про захист прав людини та основних свобод.

1970 - Пасажирський авіалайнер "Конкорд" під час випробувань удвічі перевищив швидкість звуку.

1979 - Захоплення американського посольства в Тегерані іранськими студентами - "революційною гвардією".

Іменини: Ганна, Єлизавета, Іван, Іраклій, Павло, Федір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА