16:12 04.11.2021

Рада може розглянути "ресурсний" законопроект у другому читанні 16 листопада - Арахамія

2 хв читати
Рада може розглянути "ресурсний" законопроект у другому читанні 16 листопада - Арахамія

Верховна Рада може розглянути урядовий законопроект №5600 про збалансованість бюджетних надходжень ("ресурсний" законопроект) у другому читанні наступного пленарного вівторка, 16 листопада, повідомив глава депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Цей законопроект розглядатиметься першим у вівторок (16 листопада - ІФ), тому що ставити його у п'ятницю (5 листопада - ІФ) безглуздо", - сказав парламентарій у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Як повідомлялося, на початку липня Верховна Рада прийняла за основу урядовий "ресурсний" законопроект №5600 з поправками до Податкового кодексу, який пропонує, зокрема, впровадження для е/е з ВДЕ акцизу (3,2%).

Упровадження акцизу на "зелену" електроенергію назвали порушенням законодавства щодо підтримки ВДЕ-генерації в секретаріаті Енергоспівтовариства, Європейському банку реконструкції та розвитку, а також у низці інших міжнародних фінансових інститутів.

Законопроект також розкритикували, зокрема, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Американська торговельна палата в Україні (AmCham).

Профільні ВДЕ-асоціації в численних листах до уряду закликали відмовитися від цієї ідеї, яка, на їхню думку, загрожує і без того несприятливому інвестклімату в Україні, зокрема в галузі відновлюваної енергетики, після ретроспективного зниження "зелених" тарифів і зростання боргів із їх оплати.

Міністерство енергетики розглядало ініціативу створення цільового фонду, що акумулює надходження акцизу на електроенергію, зокрема й "зелену", в разі прийняття відповідної норми ресурсного законопроекту №5600.

Спочатку уряд декларував, що підвищення рентних ставок і низки інших податків, як це пропонував ресурсний законопроект №5600 у редакції до першого читання, дасть змогу залучити понад 60 млрд грн до держбюджету, тоді як трирічна Бюджетна декларація передбачає, що за рахунок нього державний бюджет щороку отримуватиме додаткові 34,1 млрд грн. Водночас, представляючи проект держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що ухвалення законопроекту №5600 у другому читанні дасть можливість збільшити дохідну частину держбюджету наступного року на 30 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА