07:00 05.11.2021

5 листопада: Яке сьогодні свято

4 хв читати
5 листопада: Яке сьогодні свято

5 листопада у світі відзначають день поширення інформації стосовно проблеми цунамі, у Перу – день Пуно, ніч Гая Фокса в Англії, в Індії – Говардхан Пуджа. А православна церква вшановує апостола Якова. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

"Хвиля в гавані" - саме так перекладається з японської "цунамі". Енергії цього явища достатньо, щоб позбавити піску увесь пляж, вирвати дерева і розтрощити будівлі, а ось пальми на березі часто витримують удар. Одне з найбільш руйнівних цунамі сталося в Таїланді в 2004 році і забрало життя 300 тис. осіб (а за неофіційними даними, і до 700 тис.). Факти невеселі, проте актуальні до Дня інформації про цунамі, який у всьому світі відзначають саме сьогодні.

Щороку на початку листопада у Перу на березі озера Тітікака святкується "День Пуно", присвячений заснуванню стародавньої імперії інків. Згідно з індіанською легендою, прабатьки інків - Манко Капак та його сестра і дружина Мама Окльо - вийшли з озера Тітікака і створили світ, зірки, перших людей і звели старовинне місто Пуно. Вони шукали місце, де золота палиця Манко Капака увійде в землю. Знайшовши його, вони заснували місто інків.

Ніч Гая Фокса, також відома як Ніч багать — це одне з найгучніших свят в Англії. Його відзначають щороку 5 листопада. Свято присвячене історичній події, що сталася 5 листопада 1605 року, коли зловмисниками було сплановано змову проти короля Якова I та членів парламенту. Вони мали намір вбити короля, змінити владу в країні та зробити монархом католика.

Але змову було розсекречено. Напередодні запланованого вибуху один із учасників надіслав своєму другові лорду Монтіглу листа, в якому просив його не відвідувати парламент саме 5 листопада. Декількома годинами пізніше лист опинився в руках самого короля. Яків I наказав обшукати підземелля парламенту, де було виявлено 36 діжок з порохом і Гай Фокс, який мав намір з хвилини на хвилину підпалити гніт, що веде до наповненого порохом підземелля під Палатою Лордів.

Після нелюдських тортур та знущань Гай Фокс видав усіх зловмисників. Їх публічно стратили, а Гая Фокса четвертували.

В Англії у Ніч багать заведено запрошувати гостей на святкову вечерю, де спалюють опудало Гая Фокса та запускають феєрверки. Усі гості виходять на вулицю, запускають петарди, підпалюють опудало, палять багаття і мило спілкуються між собою.

Традиційно на 5 листопада готують картопляне пюре з товстими англійськими сосисками, обсмаженими на грилі, а у вугіллі запікають картоплю і їдять її зі щіпкою солі.

Існує й інша страва - курячі ніжки барбекю з капустяно-морквяним салатом, заправленим майонезом, а на десерт яблука-тоффі з сиропом, з якого роблять іриски. Діти прикрашають обличчя вугіллям "для камуфляжу" та щасливо бігають навколо багаття, не підозрюючи про передумови цього свята.

5 листопада православна церква вшановує апостола Якова. Святий Яків був сином святого Йосипа, чоловіка Матері Божої. Яків Молодший – один із сімдесяти апостолів. Його називали братом Господнім. Апостол відомий як перший єпископ Єрусалиму. У 63 роки він прийняв мученицьку смерть - язичники скинули його з ганку храму, а потім побили камінням.

З дитинства Яків був людиною, особливо присвяченою Богові. Такі люди давали обітницю дотримання безшлюбності, помірності від вина, не їли м'яса і не стригли волосся.

Святий Яків вважався покровителем чоловіків, які виконують важку фізичну роботу. Тому йому молилися за здоров'я та добробут.

5 листопада 1935 року випустили в широкий продаж настільну гру "Монополія", яка сьогодні визнана найбільш популярною у світі. Якось американець Чарльз Дерроу вигадав гру, яка дуже захопила його домочадців. Тоді він вирішив монетизувати винахід і пішов до компанії "Паркер Бразерс". Місцеві менеджери гру не оцінили. Чарльз подумав і став продавати її саморобні варіанти. І зненацька досяг успіху. Тоді менеджери теж подумали і вирішили таки викупити права на проект. Потиснули Чарльзу руку, заплатили невелику суму грошей, і дещо переробили правила.

Ще цього дня:

1913 – Велика Британія анексувала Кіпр і разом із Французькою республікою оголосила війну Османській Імперії.

1914 – Під час Першої світової війни російські війська розпочали другу облогу Перемишльської фортеці.

1916 – Імператори Німеччини та Австро-Угорщини проголосили створення Королівства Польща.

1953 - У Києві офіційно відкрили міст імені Євгена Патона - першу в світі суцільну зварювальну конструкцію (зроблену лише за допомогою зварювання, без використання сполучних матеріалів).

1963 – Відкрито станції київського метрополітену "Політехнічний інститут" і "Завод "Більшовик"" (нині "Шулявська").

1964 – Відбулось відкриття тролейбусного руху у Чернігові.

1965 – Відкрито станції київського метрополітену "Гідропарк", "Лівобережна" та "Дарниця", а також електродепо "Дарниця".

1968 - Василь Макух здійснив на Хрещатику самоспалення на знак протесту проти проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини

1971 - Відкрито станції київського метрополітену "Святошин", "Нивки" та "Жовтнева" (сьогодні "Берестейська").

Також цього дня народились кінорежисер Кіра Муратова, письменник, лауреат Шевченківської премії Віктор Міняйло, футболіст київського "Динамо" Олег Блохін.

Іменини: Володимир, Опанас, Олександр, Петро, Єлисей, Вольдемар, Гнат, Омелян, Микола, Максим, Еміль, Єфросинія, Яків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА