09:57 05.11.2021

Ставлення до переселенців змінилося на краще з 2014 року - заступник міністра реінтеграції Драганчук

2 хв читати
Ставлення до переселенців змінилося на краще з 2014 року - заступник міністра реінтеграції Драганчук

Ставлення до внутрішньо переміщених осіб змінилося на краще з 2014 року, вважає заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук.

"Мені здається, що воно змінилося на краще в силу того, що більшість переселенців, які приїжджали у 2014 році з думкою про те, що це буде тривати недовго і вони повернуться, зрозуміли, що це не так. Більшість з них уже інтегрувалися або інтегруються в приймаючі громади з усвідомленням, що вони будуть далі продовжувати тут жити. Тобто тотальний суцільний біль і вимога захисту абсолютно об'єктивних потреб закінчилися, і більшість людей змогли інтегруватися, а громади вже відчули, наскільки ці люди гідні і свідомі українці", - сказала Драганчук в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас вона зауважила, що упереджене ставлення до переселенців ще є. Воно почалося у 2014 році через поодинокі негативні ситуації.

"Потрібно було докладати більше зусиль, щоб розповісти про всіх інших відповідальних "донецьких". У ті громади, куди перемістилися наші університети, відомства і установи з окупованих територій, туди переїхали наші лікарі, викладачі, поліцейські, до яких за визначенням не могло бути упередженого ставлення, бо вони допомагали своєю діяльністю громаді", - вважає заступник міністра.

Щодо дискримінації стосовно переселенців з боку держави, то однією з головних проблем, на думку Драганчук, є прив'язка всіх адміністративних та інших послуг держави до довідки про переміщення.

"Також є абсолютне обмеження щодо банківських послуг, згідно з яким переміщені особи мають отримувати всі соціальні та пенсійні виплати виключно в Ощадбанку. Для мене це основні дискримінаційні моменти, які ми знаємо, як вирішувати, і внесли їх у нашу Стратегію реінтеграції внутрішньо переміщених осіб", - додала заступник міністра.

Як повідомлялося, 28 жовтня Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА