10:34 05.11.2021

В Україні планують розселити місця компактного проживання переселенців – заступник міністра реінтеграції Драганчук

2 хв читати
В Україні планують розселити місця компактного проживання переселенців – заступник міністра реінтеграції Драганчук

В Україні у 2022 році планують розпочати процес розселення місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, повідомила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук.

"Плануємо (відмовитися від місць компактного проживання - ІФ), це стратегічне завдання. Загалом в Україні 150 таких місць, де проживає 6 тис. 120 людей. Наразі місця компактного проживання – це або об'єкти, які нам у 2014 році стихійно забезпечували німці, або санаторії, які абсолютно не пристосовані до зимового перебування. Для того щоб забезпечити цих людей житлом, необхідно виділити щонайменше 2 млрд грн", - сказала Драганчук в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, до кінця 2021 року буде відібрано кілька пілотних проектів, з якими розпочнеться розробка плану розселення місць компактного проживання.

"Скоріш за все це буде Кривий Ріг, Одеса і, можливо, третій – Київ. Далі на прикладі розселення цих трьох місць ми зможемо зрозуміти, як діяти щодо інших... Сподіваюся, що з другого кварталу 2022 року почнемо розселення в пілотних проектах", - додала заступник міністра.

Водночас Драганчук зазначила, що просто розселення не вирішить усіх проблем переселенців, які перебувають у місцях компактного поселення.

"Ті громадяни, які на сьогодні перебувають у місцях компактного проживання, мають значно більше проблем, ніж просто житлові. Тут і працевлаштування, і освіта, бо в них часто проживають літні люди, діти, які не відвідують шкіл", - наголосила вона.

Щодо загальних цифр із забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, то у 2021 році тимчасовим житлом буде забезпечено 325 сімей, тобто орієнтовно 800 переселенців, а за програмою пільгового іпотечного кредитування KfW – 340 сімей, що орієнтовно 900 осіб.

"Наступного року за цими програмами буде зіставна кількість. Крім того, є попередні домовленості, що програма пільгового іпотечного кредитування буде з часом збільшуватися. Наразі потрібно продемонструвати зацікавленість наших переміщених осіб у цій програмі", - заявляє заступник міністра.

Крім того, за її словами, у найближчому майбутньому буде реалізовано ще кілька житлових програм. Зокрема, підписано угоду між урядами України та Туреччини про будівництво житла для кримських татар, а також готується проект із Міжнародною організацією міграції з будівництва найближчими роками житла у Сєвєродонецьку та Краматорську.

Як повідомлялося, 28 жовтня Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року. Серед іншого стратегія передбачає поетапне розселення переселенців із місць компактного проживання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА