15:51 05.11.2021

Росія продовжує шантажувати та використовувати газ як зброю в міжнародних відносинах - Кулеба

3 хв читати
Росія продовжує шантажувати та використовувати газ як зброю в міжнародних відносинах - Кулеба

Росія продовжує шантажувати та використовувати газ як зброю в міжнародних відносинах, щоб підірвати єдність у Європі, а також обмежує експорт, щоб іще більше підвищити ціни на газ, створити енергетичну кризу та виправдати запуск "Північного потоку-2", заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Хочу звернути особливу увагу на енергетичну безпеку, яка зараз стоїть на кону в Центральній Європі. Росія продовжує шантажувати та використовувати газ як зброю в міжнародних відносинах. Мета - підірвати єдність у Європі", - сказав Кулеба на форумі Re:Open Zakarpattia у п'ятницю.

Він наголосив, що це очевидно, що Україна може зробити ефективний внесок у створення більш конкурентного газового ринку в Центральній Європі, тим самим зміцнивши свою енергетичну безпеку.

"Нагадаю простий факт. У газотранспортної системи України приблизно вдвічі більше вільних транзитних потужностей, ніж у "Північного потоку 2". Реальної ринкової потреби в додаткових маршрутах транспортування газу в Європі ніколи не було. Єдина причина, через яку Москва завжди їх мала, суто політична. Крім того, нинішній дефіцит газу на європейському ринку свідчить про те, що додаткові маршрути не гарантують додаткових поставок. Називаймо речі своїми іменами. Росія обмежує експорт, щоб іще більше підвищити ціни на газ, створити енергетичну кризу та виправдати запуск "Північного потоку-2", - наголосив міністр.

Кулеба додав, що застосування Третього енергопакета до всіх маршрутів постачань газу та підтримання наявних маршрутів - найкраще рішення для європейських споживачів газу, базоване на принципах прозорості та вільного ринку.

"Солідарність - ключова рушійна сила, яка має об'єднувати нас і робити сильнішими, зокрема з точки зору енергетичної безпеки. Україна зарекомендувала себе як надійний партнер і хороший друг. Коли Молдова нещодавно стикнулася з газовою кризою, Україна простягла руку допомоги. Коли минулого тижня Угорщина зіткнулася з перебоями в постачаннях газу через Болгарію і Сербію, український оператор ГТС запропонував допомогу та підтримку нашим угорським партнерам", - зазначив він.

Глава МЗС звернув увагу на те, що навіть у розпал бойових дій на сході України, в найгарячіші фази російської агресії, українська транспортна система забезпечувала безперешкодні постачання газу європейським партнерам і друзям.

"Україна прагне цілком реалізувати свій величезний потенціал із виробництва зеленого водню за допомогою сонячної та вітрової енергії. Україна має хороші можливості для того, щоб зробити свій внесок у "зелений" перехід у Європі, й наразі вона здійснює свій власний "зелений" перехід. Зелений водень - це історичний європейський шанс України. Йдеться не про сьогоднішній день і навіть не про завтрашній день, це про післязавтра. Але щоб досягти успіху післязавтра, ми повинні працювати зараз. У майбутньому ми виграємо від нової ролі України як одного з ключових постачальників енергії в Європу", - сказав Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА