17:30 05.11.2021

Підтвердження фактів фальсифікації на виборах мера Харкова може підірвати довіру до інституту виборів в Україні - ЦВК

2 хв читати
Підтвердження фактів фальсифікації на виборах мера Харкова може підірвати довіру до інституту виборів в Україні - ЦВК

Підтвердження фактів фальсифікацій, допущених під час виборів міського голови Харкова, може мати негативні наслідки, підірвати довіру до інституту виборів в Україні та нівелювати окремі демократичні досягнення в країні, вважають у Центральній виборчій комісії України.

У заяві ЦВК, оприлюдненій у п'ятницю, наголошується, що наразі питання законності дій виборчих комісій та їхніх членів є предметом перевірки правоохоронних органів і суду.

"За наявною в Центральній виборчій комісії інформацією, у провадженні суду перебувають 56 справ щодо результатів голосування на 131 виборчій дільниці", - наголошують у комісії.

Там уточнюють, що безпосередніми повноваженнями щодо організації та проведення місцевих виборів наділені територіальні виборчі комісії, дії та рішення яких оскаржуються в суді.

"До Центральної виборчої комісії... скарга може бути подана лише на бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів", - наголошують у ЦВК.

У комісії додають, що якщо факти масових фальсифікацій, про які повідомляють незалежні спостерігачі, підтвердяться, то це може "може мати негативні наслідки, підривати довіру до інституту виборів в Україні та нівелювати окремі демократичні здобутки нашої країни".

"Тому досить важливою та цінною є роль незалежного спостереження громадських організацій за виборчим процесом, що сприяє чесному проведенню виборів", - уточнюється в заяві.

У ЦВК сподіваються, що за результатами перевірки всіх відомостей і обставин встановлення результатів виборів харківського мера компетентні органи зможуть дати належну оцінку ситуації, що склалася в рамках правового поля.

Як повідомлялося, 31 жовтня в Харкові відбулися позачергові вибори міського голови. Їх було призначено у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса, обраного міським головою на виборах восени 2020 року. За даними міськвиборчкому, явка становила 28,29%.

Під час проведення виборів незалежні спостерігачі від Громадянської мережі "ОПОРА" зафіксували факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на користь Ігоря Терехова на 40 (+715 голосів) у трьох районах Харкова.

Увечері 1 листопада міська територіальна виборча комісія встановила результати голосування, згідно з якими секретар Харківської міськради Ігор Терехов здобув перемогу в першому турі, з 146 249 голосів виборців (50,66%). За його найближчого конкурента, колишнього міського голову Харкова Михайла Добкіна проголосували 82 008 осіб (28,41%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА