07:42 06.11.2021

Вертоліт Ingenuity здійснить 15-й політ над поверхнею Марса 6 листопада

3 хв читати
Вертоліт Ingenuity здійснить 15-й політ над поверхнею Марса 6 листопада

Вертоліт Ingenuity вирушить у свій 15-й політ над поверхнею Червоної планети в суботу, 6 листопада, повідомила в п'ятницю лабораторія реактивного руху Національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору.

"15-й політ - початок нашого шляху назад до області братів Райт (область першого польоту Ingenuity на Марсі - "ІФ"). Запуск планується не раніше суботи, 6 листопада о 9:22 за Тихоокеанським часом (22:22 за Києвом)", - йдеться у повідомленні NASA.

Згідно з планом NASA, вертоліт подолає 406 метрів за 130 секунд польоту за швидкості 5 м/с. Ingenuity здійснить зображення Марса у високій якості за допомогою 13-мегапіксельної камери і передасть їх на Землю. Висота польоту над поверхнею становитиме близько 12 метрів.

Зазначається, що повернення до області братів Райт займе від 4 до 7 польотів. Спочатку вертоліт рухатиметься на Північ, а потім поверне на Захід до кратера Єзеро.

Цей політ стане другим в умовах низької густини повітря, характерної для літнього сезону на Марсі. За такої щільності потрібно швидкість не менше 2700 обертань лопатей за хвилину. Перед попереднім, 14-м польотом, фахівці провели тест, під час якого гелікоптер розвинув швидкість обертання лопатей у 2800 обертань за хвилину. За підсумками тесту було виявлено, що збільшена швидкість обертань не викликає вібрацій, що негативно впливають на апарат, і всі підсистеми працюють штатно.

Попередній політ, у рамках якого гелікоптер мав піднятися на висоту 5 метрів за швидкості 2700 обертань лопатей за хвилину, планувався на 18 вересня. Проте системи Ingenuity виявили аномалії у роботі двох сервоприводів, які відповідають за контроль польоту та не дали гелікоптеру злетіти. Незабаром проблема була вирішена, але через явище сонячної інтерференції на початку жовтня, коли Марс і Земля перебували на діаметрально протилежних сторонах від Сонця і зв'язок з гелікоптером підтримувати було неможливо, політ перенесли на кінець жовтня.

24 жовтня 14-й політ все ж таки відбувся - вертоліт завис над поверхнею на 23 секунди, досягнувши висоти 5 метрів. У ході польоту апарат зробив чорно-білі знімки за допомогою навігаційної камери при швидкості зйомки 7 кадрів на секунду.

За весь час перебування на Червоній планеті гелікоптер, здійснивши вже 14 польотів, пролетів загалом близько 3 км, перебуваючи загалом над поверхнею Марса майже 25 хвилин. Найдовшим був 9-й політ, тоді він пролетів 625 метрів. Під час першого польоту на Марсі 19 квітня гелікоптер піднімався на висоту лише трьох метрів і провів над поверхнею Марса 39 секунд.

Апарат Ingenuity 1,2 метра в діаметрі та вагою 1,8 кг оснащений двома камерами, здатний зависати у повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

Марсохід Perseverance з вертольотом Ingenuity здійснив успішну посадку на поверхню Червоної планети 18 лютого.

Американську автоматичну міжпланетну станцію до Марса було запущено 30 липня минулого року.

Perseverance є п'ятим американським марсоходом, який NASA відправило для вивчення Червоної планети.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА