19:37 07.11.2021

У Тбілісі пройшла акція супротивників Саакашвілі

2 хв читати
У Тбілісі пройшла акція супротивників Саакашвілі

У Тбілісі перед будівлею парламенту в неділю пройшла протестна акція, приурочена до пам'яті подій 7 листопада 2007 р., коли грузинська влада жорстко розігнала опозиціонерів, які вимагали відставки тодішнього президента Міхеіла Саакашвілі.

Того дня внаслідок силового розгону поліцейськими та спецназівцями, за даними МОЗ, до лікарень Тбілісі було доставлено з різними травмами та пошкодженнями 360 осіб.

Пізніше того ж дня поліція та спецназ увірвалися до телекомпанії "Імеді" та влаштували там погром. Увечері Саакашвілі оголосив у країні надзвичайний стан. Тодішня грузинська влада обвинуватила Росію у підтримці грузинської опозиції.

На акції у неділю, у якій, за інформацією грузинських ЗМІ, взяли участь кілька тисяч людей, показали документальні кадри розгону громадян 7 листопада 2007 року.

"Саакашвілі має сидіти у в'язниці до останньої години винесеного йому вироку. Його сьогоднішнє так зване голодування - це знущання над грузинським народом. Він вимагає не перегляду винесених вироків, він вимагає від грузинського народу, щоб його вкотре призначили президентом. Цим вимогам (...) не судилося збутися", - заявив на акції один із постраждалих при розгоні опозиціонерів 14 років тому Дачі Цагурія.

Присутні звернулися до президента Саломе Зурабішвілі з проханням оголосити 7 листопада в Грузії Днем Честі. У неділю Зурабішвілі посмертно нагородила колишнього депутата парламенту Кобу Давіташвілі Орденом Честі.

Давіташвілі був одним із учасників акції 7 листопада 2007 року. Внаслідок отриманих тоді травм він тяжко хворів, насилу пересувався. У грудні 2020 року він помер у віці 49 років.

Громадянин України Саакашвілі таємно прибув до Грузії 29 вересня. 1 жовтня його було затримано у Тбілісі. Нині він перебуває у в'язниці в місті Руставі. Прокуратура винесла ухвалу про пред'явлення обвинувачення Саакашвілі за фактом незаконного перетину кордону.

У Грузії Саакашвілі проходить у кількох кримінальних справах. Власне затримання екс-президент вважає незаконним, а обвинувачення на свою адресу сфальшованими.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА